De Duitse tuinbouw is niet te spreken over een personeelscampagne die supermarktketen Aldi Nord in Duitsland in 2024 lanceerde, gericht op tuinbouwpersoneel. Dat blijkt uit het jaaroverzicht voor Duitse tuinbouw. Daarin staan ook krimpcijfers voor de Duitse vollegrondsgroenteteelt.
Aldi Nord lanceerde een zij-instroomcampagne specifiek gericht op geschoolde werknemers uit de tuinbouw en andere sectoren. Onbegrijpelijk, vindt de tuinbouwbrancheorganisatie ZVG. ”Met name Aldi, als een van de grootste overslagpunten voor groenten en fruit, planten en snijbloemen, dringt aan op goederen van uitstekende kwaliteit van zijn leveranciers. Goed opgeleide specialisten in tuinbouwbedrijven zijn daarbij onmisbaar.”
De Duitse tuinbouw zette een tegencampagne op. De slogan luidde ‘Oogst veel voldoening’, met daarin Saskia (24) in de hoofdrol. Zij was vroeger verkoopster in de discounter en werkt nu in de tuinbouw.
Krimp vollegrondsgroenteteelt
Duitsland heeft een zelfvoorzieningsgraad van 36% voor groente en 22,7% voor fruit. Dat betekent dat Duitsland veel groente en fruit importeert om de inwoners te voeden. In areaal uitgedrukt beslaat de groenteteelt onder glas 1.275 hectare, en wordt op 121.537 hectare groente geteeld in de vollegrond. In het ZVG-jaarverslag staan deze cijfers overigens omgedraaid.
De vollegrondsgroenteteelt was in 2022 nog 130.549 hectare en er werd op 1.318 hectare glasgroente geteeld. In twee jaar is daarmee de vollegrondsgroenteteelt 7% gekrompen, terwijl het areaal glasgroente relatief bescheiden, maar wel stabiel is.
Meer steun nodig energietransitie
De Duitse tuinbouw hoopt op een ander overheidsbeleid na verkiezingen. In 2024 werden pijnlijke maatregelen getroffen met onder andere CO2-beprijzing op fossiele brandstoffen. In vergelijking met Nederlandse bedrijven worden glastuinbouwbedrijven in Duitsland minder ondersteund voor investering in verduurzaming of voor onderzoek en innovatie. Wel voerde de federale overheid een programma in om de energie-efficiëntie en de CO2-besparing in de land- en tuinbouw te verhogen. Dat werkt op zich goed, maar de tuinbouw vindt dat dit permanent moet worden gemaakt en beter uitgerust.
Ook in Duitsland is discussie over deelname van glasbedrijven in een Europees CO2-handelssysteem ETS2. ZVG vraagt een nieuw kabinet daarvan af te zien, of in ieder geval dan met een aanzienlijke verlichting te komen van energiemaatregelen voor energie-intensieve tuinbouw- en landbouwbedrijven.