Groenten & Fruit Actueel
||

Duitse tuinbouw boert achteruit, hoop op verkiezingen

Onder de huidige regering is CO2-beprijzing op fossiele brandstoffen ingevoerd met extra aanzienlijke lasten voor glastuinbouwbedrijven.
Ook de Duitse glastuinbouw vreest (net als in Nederland) dat een verdere lastenstijging op zich afkomt als de uitstootregels en heffingen voor het Europese CO2-platform ETS2 gaan gelden voor bedrijven in de glastuinbouw. Foto: ANP

Ook de Duitse glastuinbouw vreest (net als in Nederland) dat een verdere lastenstijging op zich afkomt als de uitstootregels en heffingen voor het Europese CO2-platform ETS2 gaan gelden voor bedrijven in de glastuinbouw. Foto: ANP

Hoge lasten voor energie, arbeid en bureaucratie zijn een doorn in het oog voor de Duitse tuinbouw. In een positiepaper voor het komende verkiezingsjaar roept de tuinbouw op weer een groeipad in te slaan.  

De Duitse progressieve regering van SPD, Groenen en FDP heeft de tuinbouw opgezadeld met CO2-heffingen, hogere minimumlonen en bureaucratie. Een nieuw plan om glastuinbouw aan te laten sluiten op een industriële elektriciteitsprijs is alweer een stap in de verkeerde richting, stelt koepel Zentrallverband Gartenbau (ZVG) in haar positionpaper. In plaats daarvan is nieuw beleid nodig om energiekosten te verlagen en dat zonder bureaucratie uit te voeren.

Onder de huidige regering is CO2-beprijzing op fossiele brandstoffen ingevoerd met extra aanzienlijke lasten voor glastuinbouwbedrijven. Een regeling om deze effecten voor de bedrijven te verminderen is echter onvoldoende.

Investeringssteun nodig

Ook voerde de federale overheid een programma in om de energie-efficiëntie en de CO2-besparing in de land- en tuinbouw te verhogen. Dat werkt op zich goed, maar de tuinbouw vindt dat dit permanent moet worden gemaakt en beter uitgerust. Ook mist de tuinbouw een goede investeringsregeling voor energiemaatregelen, bijvoorbeeld via een rentesubsidie bij de Duitse Rentenbank.  

Ook de Duitse glastuinbouw vreest (net als in Nederland) dat een verdere lastenstijging op zich afkomt als de uitstootregels en heffingen voor het Europese CO2-platform ETS2 gaan gelden voor bedrijven in de glastuinbouw. ZVG vraagt een nieuw kabinet daarvan af te zien, of in ieder geval dan met een aanzienlijke verlichting te komen van energiemaatregelen voor energie-intensieve tuinbouw- en landbouwbedrijven.

Ook vraagt ZVG de federale overheid een impuls te geven aan tuinbouwonderzoek op hogescholen en universiteiten. Het baanbrekende onderzoek uit deze instituten neemt af. ZVG denkt dat er minstens twee scholingsinstituten moeten zijn met een aanzienlijke onderzoeksagenda voor tuinbouw.

Middelen en turf

De ZVG vindt ook dat de regering nu te snel gaat met haar doelstelling om het gebruik van turf terug te dringen. “De tuinbouw is op de goede weg als het gaat om veenreductie en bedrijven richten zich op alternatieven”, benadrukt de ZVG-voorzitter Eva Kähler-Theuerkauf. De beschikbaarheid van geschikte, hoogwaardige vervangers is echter nog niet voldoende. Langere overgangsperioden en verder onderzoek zijn nodig.

Het stevigst spreekt Kähler-Theuerkauf zich uit over het gewasbeschermingsbeleid van het kabinet dat inzet op reductie. De situatie is nu al verwoestend. In de tuinbouw is er nauwelijks potentieel voor reductie, stelt de ZVG-voorzitter.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers