De VSSE, een organisatie van asperge- en aardbeitelers in Zuid-Duitsland pleit voor een aanpassing van de 70 dagen of 3 maanden regeling zoals die in Duitsland geldt voor seizoensarbeid. De organisatie wil af van de verplichte afdracht van sociale premies.
In het licht van het toenemende personeelstekort vindt de VSSE, Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer, dat de 70 dagen of 3 maanden regeling eens goed tegen het licht gehouden moet worden. Het voorstel is om de verplichte afdracht van sociale premies af te schaffen, omdat seizoenarbeiders van de voorzieningen waarvoor premie wordt afgedragen, zoals voor pensioen, toch geen gebruik maken. Hierdoor zou het bruto wettelijk minimumloon omlaag kunnen, waardoor de telers minder kosten hebben.
Oneerlijke concurrentie
In de ogen van het VSSE is er sprake van oneerlijke concurrentie, bijvoorbeeld ten opzichte van Spanje waar het wettelijk minimumloon op bruto € 4,46 zit, zo geeft de organisatie aan in een persbericht. Om het voorstel kracht bij te zetten roept de VSSE telers op een petitie te ondertekenen. In de Duitse politiek zijn de meningen over het voorstel verdeeld.
Tegen 50 dagen regeling
Door gebrek aan arbeidskrachten zou volgens een enquête onder leden van het VSSE bij 79% van de bedrijven een deel van de asperge en aardbeien niet zijn geoogst. Bij herinvoering van de 50 dagen of 2 maanden regeling zou een kwart van de bedrijven te maken krijgen met een stijging van de arbeidskosten van 16 tot 20%. Bij een vijfde van de bedrijven zou het zelfs om 30% gaan. Ook daarom pleit het VSSE voor herziening van de 70 dagen of 3 maanden regeling en zijn ze tegen herinvoering van de 50 dagen of 2 maanden regeling. Dat zou namelijk bijdragen aan nog grotere arbeidstekorten dan er nu al zijn en tevens zouden de arbeidskosten verder stijgen.