De Duitse deelstaat Baden-Württemberg is een belangrijke groente- en fruitdeelstaat. Bij telersverenigingen staan nieuwe klimaatbestendige rassen hoog op de agenda.
Dat blijkt een studie van de Universität Hohenheim. De studie Die Bedeutung baden-württembergischer Genossenschaften für die Zukunft der Wertschöpfungsketten im Agrar- und Ernährungssektor wijst op het belang van coöperaties en afzetorganisaties om die klimaateffecten op te vangen. Alle afzetorganisaties in groente en fruit in deze deelstaat zeggen bezig te zijn met nieuwe rassen die klimaatbestendig zijn, maar ook kwalitatief onderscheidend, zo stellen de onderzoekers.
Tuinbouwdeelstaat
Baden-Württemberg is een belangrijke deelstaat voor de Duitse teelt van groente en fruit. Circa 37 procent van de Duitse fruitproductie komt uit de deelstaat. Vooral de Bodensee is een belangrijk fruitteeltgebied voor Duitse appels.
Met name in die fruitteelt is vernieuwing nodig. De gezamenlijke tuinbouworganisaties presenteerden recent plannen voor een gezamenlijke inzet op een nieuwe appelras. Ook Elstar heeft in Zuid-Duitsland geen toekomst meer door de hoge temperaturen voor en tijdens de oogst. Dat levert problemen op met houdbaarheid voor dit traditionele ras.
4.200 telers
Behalve fruitteelt heeft Baden-Württemberg een omvangrijke groenteteelt. Van de vollegrondsgroentepercelen is een vijfde aspergeteelt. Opgeteld zetten afzetorganisaties in Baden-Württemberg voor 4.200 telers voor € 563 miljoen aan product (groente en fruit) af. Dat zijn cijfers uit 2021, maar laten zien dat de bedrijfsgrootte relatief klein is. De geproduceerde groente en fruit worden voor een belangrijk deel over de deeltstaatgrenzen afgezet en zelfs geëxporteerd. Het voeren van een eigen regiomerk wordt daarmee bemoeilijkt. Er liggen kansen voor afzetorganisaties en telers om dit merk via mediakanalen bekend te maken, bijvoorbeeld via sociale media.
Pleidooi voor coöperatie
Het rapport onderzoekt de rol van coöperaties bij de afzet van groente en fruit. Alle uitdagingen die op telers afkomen, kunnen het best door innoverende afzetcoöperaties aangepakt worden, stellen de universiteitsonderzoekers. Afzetorganisaties die transparant en vernieuwend zijn, leveren de beste economische waarde voor telers, is één van de conclusies.