De Duitse aalbessenproductie groeide sinds 2012 met 84% naar circa 8.200 ton. Dat is een snellere groei dan bij blauwe bessen (54%). Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.
De blauwebessenproductie is in volume veel groter dan die van aalbessen. Aan rode en witte aalbessen wordt 8.200 ton gepubliceerd, van blauwe bessen komt de productie op 43.000 ton (2018) uit.
Het areaal aan bessenteelt in Duitsland groeide sinds 2012 met 66% naar meer dan 9.000 hectare. Een kwart ligt in de deelstaat Nedersaksen.
Een derde biologisch
Bijna een derde van de bessen werd biologisch geproduceerd in Duitsland. In 2012 bedroeg dit aandeel nog 23%. Vooral de teelt van duindoornbessen (95%) en vlierbessen (75%) is voornamelijk biologisch. Onduidelijk is of dit voor de versmarkt geteeld wordt of voor verwerking.
Duitsland tweede leverancier
De Duitse productie aan blauwe bessen ligt rond 3.000 hectare, een derde van de totale bessenproductie. In Nederland was het areaal blauwe bessen vorig jaar 780 hectare, berekende CBS. Nederland is met een teeltoppervlakte de vijfde producent in de EU, na Polen (5.040 hectare), Duitsland (3.040 hectare), Spanje (2.260 hectare) en Portugal (1.520 hectare).