Wat is er aan de hand op de Duitse markt? De import van paprika loopt terug. De Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) liet opvallende economische cijfers zien. Zo kromp de Duitse import van paprika uit EU-landen van 372.956 ton in 2020 naar 314.397 ton in 2023. Dat is een daling van meer dan 58.000 ton, oftewel 16%.
De import uit Spanje kromp met 20%, ook uit Nederland werd 10% minder ingevoerd in 2023 (ten opzichte van 2020). Spanje is met 178.626 ton nog altijd een grotere leverancier van paprika dan Nederland (116.771 ton). De dalende tendens bij Spaanse paprika klopt met de exportcijfers uit Spanje zelf. Die (totale) paprika-export nam af in volume in 2022 en 2023 met respectievelijk 7 en 11%.
Leveranciers buiten EU
Waar komt de Duitse importdaling van paprika vandaan? Om te beginnen heeft Duitsland leveranciers van buiten de EU. Pakken Marokko en Turkije marktaandeel extra? Dat lijkt beperkt het geval. Waar Europese leveranciers 58.000 ton minder leverden, breidden deze landen hun leveringen met 9.000 ton uit. Dat is maar een beperkt deel van de verklaring.
Uit de cijfers van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) is misschien wel het begin van een tweede verklaring af te leiden. De prijzen zijn stevig hoger dan het basisjaar. Neemt de vraag dan af? Want waar de Duitse import van paprika uit EU-landen in volume met 16% afnam, betaalden Duitse klanten wel 11% meer voor deze kleinere stroom paprika. De importwaarde lag namelijk op € 823,4 miljoen in 2023, waar dat € 739,8 miljoen bedroeg in 2020.
Duitse productie groeit met 20 hectare
Dan is er de Duitse productie van paprika. Die groeide in 2023 met 20 hectare naar 139 hectare. Het oogstvolume bedroeg 16.159 ton, stelt Michael Koch, marktanalist van marktonderzoeksbureau AMI in Bonn. ”Een ruwe schatting op basis van het GfK Household Panel suggereert dat 85 tot 90% van de Duitse paprika’s waarschijnlijk blokpaprika’s zijn, meestal rood. De overige aandelen zullen waarschijnlijk vooral puntpaprika’s zijn. De voorkeur voor Duitse paprika is niet aangetast, stelt Koch. “Vorig jaar gaven consumenten ongeveer 11% meer uit aan Duitse paprika’s dan aan geïmporteerde paprika’s.”
In de Beierse stad Kirchweidach richt paprikabedrijf Steiner GmbH zich op paprikateelt met het PRO PLANET-label van supermarktketen Rewe. Steiner gebruikt aard- en restwarmte en teelt gangbaar en biologisch. Steiner heeft geen uitbreidingsplannen. “In ons bedrijf is het areaal de afgelopen jaren zeer constant gebleven en hebben we geen significante stijgingen of dalingen in de paprikateelt. Ook de verhouding van de verschillende kleuren is in wezen gelijk gebleven. De vraag van onze klanten is zeer stabiel op een hoog niveau. We hebben geen waarnemingen gedaan van een krimp van de import”, stelt woordvoerder Richard Kinzl.
Duitsers kopen minder
Marktanalist Koch van AMI wijst op de corona-effecten. De consumptie van paprika nam toe in de coronajaren. Toen de horeca dichtging, werd meer in de supermarkten gekocht, maar ook gezonder gegeten. De paprikaconsumptie nam toe in 2020 tussen 10 en 14%, schatte GroentenFruit Huis in 2021. Dat wordt nu weer ingeleverd. “Het zijn kleine verschuivingen, in grote lijnen is de consumptie namelijk stabiel, maar in 2020 en 2021 werd de paprikaconsumptie op 8 kilo per huishouden ingeschat. Dat was 7,6 kilo in 2022 en 7,5 kilo in 2023. Het is een consumptiedaling dus van 6%. Al deze, op zich kleine, verschuivingen zijn samen een verklaring voor de gesignaleerd importdaling.
Hoe zit het dan met de import van paprika uit Nederland? Was die ook groter door corona? Daar lijkt het wel op. In 2019 voerden Nederlandse exporteurs 113.906 ton paprika uit naar Duitsland. De uitvoer van 2023 van 116.771 ton is dus nog groter dan 2019.
Scherpenhuizen ziet verschuiving
Martin Scherpenhuizen is directeur van het snelgroeiende handelsbedrijf Scherpenhuizen in Eindhoven. Hij wijst op nog een andere verklaring voor de cijfers over de importdaling. “Wij zien een verschuiving op de Duitse markt naar puntpaprika’s en snackpaprika’s. Dat laatste is ook bij komkommer het geval.” Dit jaar kan het Spaanse paprikacijfer overigens weer verschuiven, signaleert hij. “De productie in Spanje is overvloedig en gaat lang door met een goede kwaliteit door de geweldige weersomstandigheden daar.”