Groenten & Fruit Actueel
||

Duitse glastuinbouw vreest stillegging om energiecrisis

De Duitse glastuinbouw heeft zekerheid nodig over de energievoorziening komend jaar.
De Duitse tuinbouwtop bij elkaar, vlnr: Christian Ufen, voorzitter van de ZVG-afdeling groenteteelt, Hermann Berchtenbreiter, voorzitter van de Beierse tuinbouwvereniging, Jürgen Mertz, voorzitter ZVG, minister van Landbouw Cem Özdemir, de Beierse minister van Landbouw Michaela Kaniber, Ludwig Hartmann, voorzitter van de Groene Partij in het Beierse parlement) en Wilhelm Böck vice-voorzitter ZVG. - Foto: ZVG

De Duitse tuinbouwtop bij elkaar, vlnr: Christian Ufen, voorzitter van de ZVG-afdeling groenteteelt, Hermann Berchtenbreiter, voorzitter van de Beierse tuinbouwvereniging, Jürgen Mertz, voorzitter ZVG, minister van Landbouw Cem Özdemir, de Beierse minister van Landbouw Michaela Kaniber, Ludwig Hartmann, voorzitter van de Groene Partij in het Beierse parlement) en Wilhelm Böck vice-voorzitter ZVG. – Foto: ZVG

De Duitse glastuinbouw doet een dringend beroep op de overheid de teelt duidelijkheid te geven over energievoorziening.

De glastuinbouw wordt bedreigd door de onzekerheid van energievoorziening. De teelt heeft bovendien behoefte aan een snelle uitvoering van noodsteun. Die boodschap kreeg de Duitse minister van landbouw Cem Özemir bij een bedrijfsbezoek aan teeltbedrijf Böck in de buurt van München.

Volgens Jürgen Mertz, voorzitter van het Zentralverband Gartenbau (ZVG) kan de productie in de tuinbouw niet worden stilgelegd en is een voorlopige planning voor volgend jaar nu al noodzakelijk. “We moeten de tuinbouw de winter door krijgen”, waarschuwde Mertz. Hieronder valt ook de snelle en onbureaucratische uitvoering van de beloofde crisisfondsen voor alle tuinbouwgebieden. Anders wordt de regionale productie in Duitsland bedreigd, stelde hij.

Verduurzamen met Tuinbouw 4.0

Özemir is zelf niet verantwoordelijk voor afschakelplannen in Duitsland. Wel wees hij op de ondezoeksprogramma’s als Tuinbouw 4.0 die de tuinbouw moet helpen verduurzamen. Steun is al vrijgesteld voor de glastuinbouw uit Europese crisisfondsen. Die worden zonder veel bureaucratie uitgekeerd aan de bedrijven. Voor de hele landbouw is € 180 miljoen noodsteun beschikbaar om gevolgen van oorlog en energiecrisis op te vangen.

De minister wees erop ook de verdere verduurzaming door te zetten, zoals het streven naar groenere gewasbescherming en vermindering van gebruik van turf in verschillende teelten.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers