De zaadbehandeling met clothianidin (een neonicotinoïde) op koolzaad heeft geen aanwijsbaar effect op bijen. Dat concluderen onderzoekers in wetenschappelijke publicaties in het tijdschrift Ecotoxicology.
De onderzoeken zijn gefinancierd door Bayer Crop Sciences.
Voor het onderzoek zijn in het najaar van 2014 in de Duitse deelstaat Meckelenburg Voorpommeren in twee gebieden van 65 vierkante kilometer, grootscheepse velden ingezaaid met koolzaad. In het ene gebied ging het om 800 hectare behandeld koolzaad en in het andere om 600 hectare onbehandeld koolzaad.
Vervolgens is bij verschillende bijen- en hommelsoorten gekeken naar de effecten. Daarbij werd onder meer gekeken naar de omvang van het bijenvolk en de ontwikkeling daarvan, de aangetroffen residuen van insecticiden en de aanwezigheid van plagen (parasieten en ziekten).
Gehalten clothianidin bleven binnen de normen
Bij het behandelde koolzaad werden wel sporen van de insectenbestrijder teruggevonden in pollen, nectar en honing. Maar bij de insecten werden geen nadelige effecten opgemerkt. De gevonden gehalten clothianidin bleven binnen de normen en waarden die gelden voor de neonicotinoïde.
De onderzoekers hebben onafhankelijk van Bayer kunnen werken, al was een van de auteurs in dienst van de gewasbeschermingsmiddelenfabrikant. De vergaring van de onderzoeksresultaten en de interpretatie daarvan, is buiten het bedrijf om gegaan. Dit melden de onderzoekers in de wetenschappelijke publicatie.
Lees wat Boerderij nog meer over neonicotinoïden schreef.