Doorgaan naar artikel

‘Druk wortelvlieg nul komma nul’

Ook in het Zeeuws-Vlaamse Phillipine was het op 25 juli heel warm. “Zo’n 37 graden. Onder dit soort omstandigheden groeit er niets”, vertelt José Waverijn.

De percelen waar dat kon, zijn zo’n 4 keer met 20 tot 25 millimeter beregend en over het algemeen staan die er goed bij. “De vroege zaaisels van peen, maar ook van uien, staan het beste. Die hebben rondom de kieming nog voldoende water gehad en dat zie je gewoon terug. De zaaisels van april/mei zijn onder moeilijkere omstandigheden van start gegaan en staan nog steeds een beetje op de rem qua loofgroei. Je ziet daar ook geribbelde wortels.”

Het productieniveau ligt momenteel rond 50 ton per hectare. “Dat zijn geen topproducties, maar het is beter dan vorig jaar. Hoe de producties voor de bewaarteelten zullen uitpakken, is nog de vraag. Daar is nog niets over te zeggen.”

Goede plantdichtheden

Wel is duidelijk dat de plantdichtheden over het algemeen naar behoren zijn. “Ik hoor dat dit onder andere in de polders wel anders is. Daar hebben ze flinke buien gehad, die zijn ons hier in de streek gelukkig bespaard gebleven. Ook onze biologische peen, die wat later gezaaid is, staat er niet slecht voor. Als je werkt met geprimed zaad en dat kiempje heeft net onvoldoende vocht als de rug gedroogd is en het moet doorgroeien, kan dat toch voor problemen zorgen. Dat kan een nadeel zijn bij geprimed zaad.”

Meeldauw onder controle

In het loof zit een pril begin van echte meeldauw, maar met 2 preventieve bespuitingen is het onder controle. Op 1 en 25 juli werden die uitgevoerd. “Of de fungiciden zijn op tijd toegepast, óf het is minder droog dan vorig jaar, want op dit moment is de druk duidelijk lager dan vorig jaar. Toen liep het op een gegeven moment helemaal uit de hand.”

Lage insectendruk

De druk van bladluizen en wortelvlieg is opvallend laag. “Die zitten met dergelijke temperaturen ook niet graag buiten op het gewas”, grapt Waverijn. “Deze week hebben we nog een melding voor wortelvlieg gekregen, maar de druk is nul komma nul. De laatste jaren is die steeds laag, maar het is niet zo dat hier geen wortelvlieg kan voorkomen. Een jaar of 5 geleden hadden we er wel degelijk flink last van en waren regelmatig bespuitingen nodig. Ik hoor ook van mensen in de omgeving die wel een waarschuwing voor de tweede vlucht hebben gekregen. Ik dacht dat die pas in augustus begon, maar kennelijk is die wat vroeger dit jaar. Afhankelijk van wanneer er al gespoten is met Coragon voor de eerste vlucht, moet je dan wel iets ondernemen. Bij Coragon hoeft dat wel pas 2 weken na de vorige toepassing.”

Sowieso ligt Waverijn niet wakker van bladluizen. “Bij die hoge temperaturen leggen ze het loodje, maar in een laat gewasstadium doen ze ook niet veel kwaad meer. De natuurlijke vijanden kunnen het dan prima in de hand houden, daar zijn geen behandelingen meer voor nodig.”

Aardappelopslag onder de duim

Ook de aardappelopslag waar hij het half juni nog over had, is onder de duim. “Je vindt er hier en daar nog wel eentje die is overgeslagen, maar dat mag geen naam hebben. Phytophthora is er dit jaar tot op heden niet ingevallen. Vorig jaar zaten er massaal Coloradokevers in, zodat de aardappels wegvielen, maar dit jaar zie je ze maar sporadisch. Ik denk dat ze ook moeite hebben om te overleven. Maar als je je huiswerk goed gedaan hebt, hoef je van aardappelopslag geen last meer te hebben.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin