We willen onafhankelijk worden van de markt, dat wil zeggen dat we onze producten met een meerwaarde willen verkopen, dus lokaal voor lokaal.
Afgelopen week hebben we bij ons in Heerde Kom in de Kas gehouden. Het was een geslaagde dag, die we alleen met de hulp van een hele hoop vrijwilligers tot een succes hebben kunnen maken. We hebben de bezoekers de komkommers en producten als snackpaprika, snoeptomaten, snackkomkommers, trostomaten en paprika die we telen voor de lokale markt en onze streekwinkel, laten zien.
Lokaal voor lokaal komkommers afzetten
We proberen met ons bedrijf steeds meer onafhankelijk te worden van de markt, dat wil zeggen dat we onze producten met een meerwaarde willen verkopen, dus lokaal voor lokaal.
De afzet van onze komkommers via de telersvereniging gaat tot nu toe slecht. Oorzaak is onder meer het weer, maar ook de areaaluitbreiding in de hogedraadteelt, wat een intensivering betekent van de hoeveelheid komkommers die vermarkt en door de consumenten opgegeten moet worden.
Dan heb je nog financiers die op de stoel van de tuinder gaan zitten
Wij komkommertelers hebben de afgelopen jaren wel wat verdiend, na lange tijd zeer slechte jaren gehad te hebben. Dat helpt er nu dus indirect aan mee dat de huidige prijzen amper boven de verkoopprijs komen die we moeten maken. En dan heb je nog onze financiers die op de stoel van de tuinder gaan zitten, als de resultaten van andere glasgroenten onder druk komen te staan.
Komkommermarkt is fragiel
De komkommermarkt is en blijft een fragiele markt. De groei van komkommers kan onstuimig verlopen, zodanig dat het aanbod de vraag overtreft. Dat weten we als telers van komkommers. Het is, niet zoals bij andere vruchtgroenten, heel moeilijk om het planmatig te telen. Je ziet hier in Nederland geen toko’s van 20 tot 50 hectare komkommers. Maar we leven in een vrij land en als er dan telers zijn die besluiten om komkommers te gaan telen, wees welkom en veel succes toegewenst.