De aanloop naar de perenoogst, dát is pas echt de drukste tijd. Het plukken zelf wordt dit jaar extra leuk bij André Alkema.
Voor André Alkema in Sint Maartensdijk is de drukste periode van het jaar aangebroken. Maar tijd voor een woordspeling is er nog net. “Ik ben druk met de ‘oogst-peer-ikelen’. Alle voorbereidingen voor de perenoogst moeten worden afgerond. Op 4 september start de grote pluk.”
Alkema hoort telers vaak zeggen dat de daadwerkelijke oogst de drukste tijd is, maar daar is hij het niet helemaal mee eens. “Tijdens de perenoogst, heb je maar één ding te doen: zorgen dat ze netjes in de kisten komen en deze naar voren rijden. Nu, in aanloop naar de oogst, loopt mijn hoofd over van alle dingen die ik nog moet doen. Eigenlijk vind ik dit de vervelendste tijd.” Hij heeft het druk met de laatste kwaliteitsdunning van de peren, het klaarmaken van de onderkomens voor de plukkers en alle administratieve voorbereidingen die daarmee te maken hebben.
Laatste kersen moeten er nu wel af
Ook worden de laatste kersen, van het ras Regina, geplukt. “Die verkoop ik allemaal in mijn eigen winkel. Met die regen kwam er niemand kersen halen. Dus heb ik ze maar laten hangen. Maar ze moeten er nu wel af, want ze worden te rijp.” Daarna moeten de netten en de zeilen opgerold. “Ook dat is altijd een heel karwei.”
Net als bij andere kersentelers, was het seizoen wisselend. Er hingen te weinig vroege kersen, maar de Regina hing goed vol. Ook de pruimen hingen vol en kon hij, allemaal aan huis, redelijk verkopen. “Dankzij de druppelbevloeiing was alles al goed nat, toen de regenperiode aanbrak. Dat heeft scheuren voorkomen.”
Nieuwe kunststofbakken
Al vindt Alkema de perenpluk een stressvolle periode, hij kijkt ernaar uit. Dit jaar wordt het plukken extra leuk. “De peren zijn goed gegroeid door het groeizame weer. De peren aan mijn teltak zijn gemiddeld al meer dan 60 millimeter. De maat komt er goed op.”
Dat wordt een prachtig gezicht, als die in de bakken liggen. “Ik heb allemaal nieuwe bakken gekocht, van kunststof. Met dompelen en bewaren heb je minder kans op ziekten dan bij houten kisten. Ook kan ik ze buiten opslaan en hebben ze een langere levensduur.”
Auteur: Andrea Disco