De Drosophila Suzukii is massaler aanwezig op fruitteeltbedrijven dan vorig jaar. Dat werd gisteren duidelijk op een bijeenkomst bij PPO Randwijk.
De fruitvlieg die tot voor kort nog alleen in zuidelijker landen voorkwam, lijkt dit jaar van de zachte winter en de warme lente gebruik te hebben gemaakt om zich goed te handhaven en vermenigvuldigen in Nederland. Net als vorig jaar is de vlieg eerst actief geworden in de kersenteelt. Verschil is dat er dit jaar nauwelijks sprake is van regionale verschillen: overal wordt de vlieg aangetroffen, of het nu bedrijven zijn waar ook importkersen worden verkocht of niet.
Doordat kersen langer aan de boom hangen, is de vrucht vatbaarder voor schade door de Drosophila dan zachtfruit dat sneller groeit en rijpt. Kersen zijn daarom ook vatbaarder voor commerciële schade. De aanvoer van Nederlandse kersen is merkbaar kleiner, merkt de handel. Aangetaste kersen zijn door de beurse plekken onverkoopbaar en moeten zorgvuldig worden afgevoerd om verdere aantasting van gezonde vruchten te voorkomen.
Ook pruimen blijken vatbaar te zijn voor aantasting, zo blijkt uit berichten uit Frankrijk. Het advies is dan ook extra attent te zijn op plekken waar pruimenbomen dicht in de buurt staan van kersen. In Nederland zijn in de pruimenteelt nog geen problemen gemeld.
In de eind deze week uitkomende editie van het Groenten & Fruit Magazine is meer te lezen over deze plaag en de maatregelen die telers kunnen nemen om de schade in te perken.