Niek Gielens en zijn vrouw Yvon runnen in Venray-Heide Gielens Rabarber vof. Ze telen 4 hectare Frambozen Rood en 20 hectare Goliath Groen. Hij teelt inmiddels 14 jaar rabarber. “Het is ongekend wat we in de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Zo is het in die veertien jaar nog nooit geweest.”
Gielens doelt op alle problemen als gevolg van de vele neerslag die er in de afgelopen herfst en winter en ook nog in het voorjaar naar beneden kwam. “We hadden begin april de planten die in 2025 in productie moeten komen willen planten, maar inmiddels is het bijna een maand later. Morgen en overmorgen kunnen we ze eindelijk planten, maar dan nog zal dat maar krap aan lukken”, zegt hij op 30 april.
Drie maanden koelcel
Het gevolg is dat de planten een maand langer dan de bedoeling was bij 4 à 5 graden Celsius in de koelcel hebben gezeten. “Alles bij elkaar hebben die planten dus drie maanden in de koelcel gezeten. Wat dat voor effect gaat hebben weet ik niet. Maar goed, het zal ze in ieder geval geen goed hebben gedaan. Ze zijn ook al onder natte omstandigheden gerooid, maar dat ging ook al niet anders. Met mijn eigen rooimachine ging dat niet want die is daarvoor te zwaar, dus een collega van mij heeft ze met een kleine rooimachine uit de grond gekregen.”
We zetten om en om in om zo een mooie verdeling te krijgen en de markt niet te overvoeren
Tegenvallende productie
Ook zijn vervroegde rabarber die Gielens opzet in een oude kippenstal en oogst in de periode van december tot en met april viel qua productie niet mee. “Ook die zijn onder natte omstandigheden gerooid en dat heeft invloed gehad op de productie. Daarnaast waren de rooikosten ook nog hoog.” De teelt van vervroegde rabarber doet hij in overleg met een Brabantse collega. “We zetten om en om in om zo een mooie verdeling te krijgen en de markt niet te overvoeren. Op zich is dat een prima vorm van samenwerking.”
Hectare verzopen
Op een aantal percelen ontstond flinke hagelschade en ook de rabarber voor de industrie staat er door alle nattigheid niet echt florissant bij. “Een hectare is helemaal verzopen en bij de rest is de grond flink dichtgeslagen. Die planten krijgen zo geen zuurstof en de grond is nog te nat om er iets aan te doen. Het gaat echt lekker dit jaar”, zegt hij met een cynische ondertoon.
Tegenvallende verkoop
Gielens heeft sinds enkele jaren ook de opkweek en verkoop van plantmateriaal op zich genomen. “Dit jaar vallen de verkoopaantallen tegen. Ik heb nog geen uitval van planten gehad, maar ik denk toch dat het meespeelt dat er in de praktijk op verschillende bedrijven de nodige problemen zijn met het plantmateriaal. Dat speelt al langer en nog steeds weet niemand wat er nu echt aan de hand is.”
Auteur: Stan Verstegen