Doorgaan naar artikel

Drenthe wil energiehub opzetten in glasgebied Erica

De provincie Drenthe wil met partners in glasgebied Erica een energiehub opzetten. Tuinders kunnen daarin een rol spelen om verschillende energievormen als warmte op te slaan in de bodem.

Drenthe wil tot 2027 drie energiehubs ontwikkelen. Dat zijn netwerken waarin lokaal duurzame energie wordt uitgewisseld en gebufferd. Het glastuinbouw Erica is een van de drie gebieden waar de provincie snel stappen wil zetten. Zo brengt Drenthe in kaart wat de mogelijkheden zijn voor ondergrondse warmteopslag in dit gebied.

Warmte-opslag wordt de kern van de energiehub. Er zal een mix van verschillende energiebronnen komen binnen dit gebied. Door de grote warmtevraag en eigen elektriciteitsopwekking kan het interessant zijn om warmte te bufferen en dit bijvoorbeeld aan te vullen met warmte uit elektriciteit. Dat zorgt voor flexibiliteit, stelt de provincie in haar Energie-agenda 2024-2027. Op korte termijn komt er geen restwarmte uit de Getec-centrale naar kassen, blijkt ook uit die agenda. De provincie wil in waterstof voorop lopen, maar ziet daarvoor vooral toepassingen in transport en zware industrie.

Glastuinbouw in Emmen al koploper energietransitie

De provincie vindt de glastuinbouwbranche in de gemeente Emmen nu al een van de koplopers in de energietransitie. Ze noemt het een broedplaats voor innovatieve benaderingen en technologieën op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. “De glastuinbouwbranche is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van een energiemarkt. De energiebehoefte van de tuinders en het aanbod van de netbeheerders worden real-time in kaart gebracht waarop automatisch geacteerd wordt. Pieken in het net worden opgevangen door de tuinders, waar gunstige beloningen tegenover staan. Ook reageren deze organisaties flexibel op vraag en aanbod van energie, waardoor een ideaal proces wordt gehanteerd gericht op de prijs op de energiemarkt.”

Hulp bij zoeken naar vorm samenwerking

Met warmte-opslag in de bodem in het glastuinbouwgebied in Emmen kan de glastuinbouw zijn rol op de energiemarkt versterken en zo een voorbeeld worden voor andere bedrijven. Dat kan ook door warmte uit elektriciteit op te slaan in de bodem. Dat helpt netcongestie te voorkomen, verwacht de provincie.

Voor het oprichten van een energiehub krijgt de tuinbouw in het gebied hulp, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een vorm van samenwerking. Dat kan via een gezamenlijk contract bij de netbeheerder, via een coöperatie of op een andere manier. De provincie gaat met Greenport Noord samenwerken aan die ontwikkeling, onder de programmanaam Ortese.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin