Doorgaan naar artikel

‘Door zonnig weer normale weekproductie’

“De aubergineproductie was een tijdje lager dan vorig jaar, maar nu lopen we weer in; we zijn nog iets achter”, zegt Tom de Jong van Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord.

“Eind maart hebben we een mooi weekje met veel zonlicht achter de rug. We kwamen uit een donkere periode, waarin we de vruchten er net aan hebben kunnen houden. Op de scheuten viel er wel eens een bloemetje af, maar gelukkig dus weinig last van abortie.”

De stooktemperatuur start overdag om 9.00 uur met 21 graden. Bij een lichtinstraling van 1.000 joules mag er 4 graden bij. De luchttemperatuur begint in de ochtend op 23 graden en mag na 12:00 uur langzaam oplopen naar 30 graden om 15.00 uur bij 1.000 joules instraling.

Watergift lichtafhankelijk

De Jong: “Voorheen begonnen we de druppelbeurten met een vaste starttijd. Door het donkere weer in de eerste maanden van dit jaar zijn we daar vanaf gestapt. Want daarmee startten we te vroeg met de eerste druppelbeurt en de volgende beurten kwamen te snel. Aan het eind van de dag hadden we dan te veel water gegeven.

Nu geven we water op basis van lichtinstraling. Bij iedere 100 joules volgt er een druppelbeurt. Op een donkere dag vindt dan de eerste druppelbeurt ergens tussen 10.30 en 11.00 uur plaats en op een zonnige dag rond 9.30 uur.”

In de ochtend zijn twee tot drie druppelbeurten 200 cc groot. In de loop van de dag worden de beurten kleiner, maar de frequentie wel hoger bij meer instraling. “Met iedere druppelbeurt geven we nu 3 EC aan voeding mee. De EC-waarde mag nu lager zijn dan bij de start van de teelt (4 EC), omdat we meer water geven”, meldt de aubergineteler.

Rupsen en luizen bestrijden

In kas 2 (6 hectare) is één keer met Delfin en Runner gespoten tegen rupsen. Met een goed resultaat, want alle rupsen zijn dood. Wel was er een klein na-effect: vraatschade aan de vruchten. Dit komt doordat de rupsen na het spuiten nog even snel aan de kleine vruchten eten. Bij uitgroei worden deze plekken dan groter.

Eind januari is in kas 1 (5,5 hectare) nog Plenum tegen luis meegedruppeld. Dat heeft goed geholpen, maar eind februari zag de teler toch weer enkele luizen. Sinds half maart is er een vrijstelling voor het correctiemiddel Teppeki tegen luis. Dat middel, veilig voor natuurlijke vijanden, is pleksgewijs in 6 tralies gespoten.

Beter te veel natuurlijke vijanden uitgezet dan dat aan het eind van de teelt blijkt dat we te weinig hebben gedaan

Sluipwespen

Vanaf half februari zijn de galmuggen Aphidoletes en sluipwespen Aphidius uitgezet tegen de bladluizen. Dat gebeurt nog steeds iedere week, net zolang totdat er luizen worden gezien. “Beter te veel natuurlijke vijanden uitgezet dan dat aan het eind van de teelt blijkt dat we te weinig hebben gedaan. Veel correctiemiddelen zijn er niet meer en we willen ook geen overschrijding van de MRL-waarde.”

De teler heeft nog niet veel witte vlieg gezien.

Maatregelen tegen coronavirus

In verband met de maatregelen van de overheid rond het coronavirus worden er geen excursies meer gelopen en komen er geen bezoekers meer op het bedrijf.

“Ook komen er geen keurmeesters meer. We gebruiken nu een onlineapplicatie, die versnelt in gebruik is genomen”, vertelt De Jong. “Van het personeel zijn er half maart enkele Roemenen naar huis gegaan. Hiervoor zijn we nieuwe mensen aan het inwerken. Hopelijk lukt dat snel, want de productie gaat omhoog en eind april is deze verdubbeld. Dan hebben we deze nieuwe mensen hard nodig.”

Het personeel moet afstand houden, zowel aan de sorteermachine als in de kas. De medewerkers in de kas pauzeren eerst en daarna die in de loods. Hierdoor is er een halvering van het aantal medewerkers in de kantine.

Auteur: Harry Stijger

Share this

Afbeelding
Tom De Jong

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin