Doorgaan naar artikel

‘Door zonnepanelen is ons sluitkoolbedrijf energieneutraal’

Bart Danenberg in het Noord-Hollandse Dirkshorn oogstte eind november zijn laatste bewaarkool voor dit seizoen.

“Het meeste zit in de koelcel, een deel staat in een ongekoelde loods. Dat was een keuze, maar dat lijkt dit jaar goed uit te pakken, want de voorspellingen voor de komende dagen lijken weer meer richting ‘winter’ te gaan”, zegt Danenberg op 6 december.

Lagere producties

De producties lagen dit jaar lager dan wat gemiddeld haalbaar is. “Bij rode kool halen we zo’n 75 ton per hectare, terwijl dat 100 ton kan zijn. Bij witte kool zitten we tussen 95 en 120 ton, terwijl die 120 ton gemiddeld wel te halen is met de huidige rassen. We zijn het dus beter gewend.” Dat met name de productie bij rode kool achterblijft, komt doordat die kool begin september moeizamer aan de groei gaat dan de witte kool. “Dat is een trend die je dit jaar bij alle telers terugziet.”

Goede prijsvorming sluitkool

De prijsvorming bestempelt Danenberg als ‘best wel goed’, hoewel hij denkt dat er meer in zit. “Daarom doen we het op dit moment ook even rustig aan met leveren.” De prijzen voor de grove sortering zit rond 32 cent per kilo, inclusief verpakking, en die voor de fijnere sortering komt uit op zo’n 45 cent inclusief verpakking.

Energieneutraal, dus weinig last van hoge kosten

Van de hoge energiekosten heeft Danenberg weinig last. “Door onze zonnepanelen is ons bedrijf energieneutraal door de salderingsregeling. Wij merken er dus niet zoveel van. Ik denk ook niet dat ik me er heel druk om zou maken, uiteindelijk zal dit doorberekend moeten worden in de prijs. Nu veel leveren om de bewaarkosten te drukken, kan de markt niet aan. Maar voor veel bedrijven en loonkoelers hakken de energieprijzen er natuurlijk best wel in.”

Sluitkool ingedeeld als wintergewas

Dat het verplicht oogsten voor 1 oktober in het kader van het 7e Actieprogramma Nitraat met een jaar wordt uitgesteld, is voor de teelt van sluitkool minder belangrijk dan voor nogal wat andere gewassen. Danenberg: “Sluitkool is ingedeeld bij de wintergewassen die niet voor 1 oktober van het veld af hoeven zijn. Bovendien lijkt het erop dat het als rustgewas mee gaat tellen als je de stronken na de oogst een bepaalde tijd op het veld laat staan.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Bart Danenberg
Bart Danenberg

Sluitkool teler in Dirkshorn (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin