Doorgaan naar artikel

‘Door minder licht, minder productie’

“Met 18% minder licht ten opzichte van afgelopen jaren hebben we 14% minder productie”, zegt Gerben Kuiken, teeltmanager Gardener’s Pride in Beetgum.

Gardener’s Pride teelt jaarrond op steenwol 14,5 hectare snoeptomaatjes, 0,5 hectare troscherrytomaten en 0,5 hectare romaatjes (trospruimtomaat). Van de snoeptomaatjes is 8,5 hectare in week 6 geplant en de rest van de tomaten al in week 50 van 2023. De tomatenteelt gaat door tot november.

Op 27 juni is na de teelt van komkommers nog eens 5,5 hectare snoeptomaatjes geplant. In week 38 wordt nog een full-led belichte teelt gestart van 3 hectare romaatje en 2,5 hectare troscherrytomaten. In deze tuin staat nu nog een komkommerteelt.

Generatief gewas

“De gewassen staan er sterk en generatief op. De planten hebben voldoende blad om bij het warme weer niet slap te gaan. We geven voldoende water van 2,7 keer de stralingssom per vierkante meter.”

Het watergeven start 2,5 uur na zonsopgang met drie grote druppelbeurten van 275 tot 300 cc. De hoeveelheid is afhankelijk van het interen van de steenwolmat in de nacht en bedoeld om rond 10.00 uur weer drain te hebben. Na de drie grote druppelbeurten is de hoeveelheid per beurt 200 cc tot 14.00 uur. Hierna is het 175 cc, waarbij op instraling het tijdstip van de gift wordt bepaald. “Bij een mooie zonnige dag gaan we door met druppelen tot 19.00 uur. Op een donkere dag is het rond 15.00 uur al klaar.”

Zorgen voor voldoende vocht

Bij het warme weer is het van belang dat er voldoende vocht in de kas blijft. “Dat doen we door in de ochtend de luchtramen iets te knijpen. In de nacht is het vochtdeficit 1,5 en overdag bij 24 graden Celsius 5-6 VD.”

Op een van de tuinen wordt met RTR (Ratio Temperature to Radiation) gewerkt als onderdeel van de etmaaltemperatuurregeling. “We sturen op de verhouding tussen temperatuur en straling. Bij een hogere instraling mag de temperatuur oplopen en bij een lage instraling een lagere temperatuur. In de nacht vindt de correctie op de temperatuur plaats om de gewenste etmaaltemperatuur te halen, die van de stralingssom afhangt. Bij donker weer is de gewenste etmaaltemperatuur 18,5 graden en bij zonnig weer van 2.500 Joules instraling 21 graden.”

Wel of niet trossnoeien

De vruchtzetting is goed. “We monitoren dat elke week en bepalen aan de hand daarvan of we wel of niet gaan trossnoeien. Voor de plantbelasting is 550 vruchten/m2 het omslagpunt. Daaronder mogen alle vruchten blijven zitten; daarboven snoeien we trossen op 20-22 tomaatjes. Hiermee bewaken we de grofheid, zodat het vruchtgewicht op 11,5-12 gram uitkomt.”

De productie loopt achter op vorig jaar. Vanaf 10 juni is de plant meer tomaatjes gaan ‘lossen’. “Met het mooie weer hopen de achterstand in productie te gaan inlopen.”

Insectengaas in luchtramen

Eind februari en begin maart zijn er twee keer twee roofwantsen Macrolophus pygmaeus per vierkante meter uitgezet. “In het begin ontwikkelde de populatie zich langzaam, doordat er weinig warmte in de kas was. Nu is deze goed ontwikkeld en hebben we 15-16 roofwantsen per plant, waarvan er 4,2 stuks/m2 staan.”

In alle kassen is sinds kort insectengaas in de luchtramen geïnstalleerd om de plaaginsecten buiten te houden.

Vol waterbassin

Door de vele regen van de afgelopen periode zijn de waterbassins vol, maar niet overgelopen. “Mooi dat de bassins vol zitten, want regenwater is beter dan dat we deze met omgekeerde osmosewater moeten bijvullen. Maar als we een warme zomer krijgen, zijn de regenwaterbassins ook snel weer leeg.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerben Kuiken
Gerben Kuiken

Teeltmanager tomaat

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin