“Van de gele courgette die we op 1 maart hebben geplant, hebben we precies 4 weken later de eerste courgettes geoogst. De kwaliteit is ondanks het donkere en koude weer goed”, zegt Bert Doelman in De Lier.
Na het planten heeft de teler de eerste 14 dagen naast het beweegbare energiescherm een extra laag AC-folie 10 centimeter boven de gewasdraden gelegd om energie te besparen en toch een beetje temperatuur te houden. De temperatuurinstelling voor dag en nacht is 14 graden Celsius. “We wilden tot 1 april zuinig aan doen met stoken, omdat we tot dan nog heel duur gas hadden. In de nacht was het dan 13 tot 14 graden. Overdag hebben we de zon de kas op laten warmen tot 20 graden of hoger. Bij regendagen kwam de temperatuur niet verder dan 16 graden.”
Kouder telen
“Ondanks dat de gemiddelde etmaaltemperatuur van 15,5 graden 2 graden te laag is, staat het gewas er goed bij. De gewasgroei en uitgroei van de vruchten gaat wel langzamer. Door het kouder telen hebben we over 5 weken geen mannelijke bloemen meer om te bestuiven. De ontwikkeling van deze bloemen blijft achter en loopt terug. Eind april planten we nog 6.000 m2 gele courgettes, die na een paar weken voldoende mannelijke bloemen hebben. Als dat niet het geval is, zullen we bij collega-telers moeten aankloppen, maar dat zal waarschijnlijk niet nodig zijn.”
Een enkele vrucht heeft een vormafwijking. Elk jaar hebben we daar wel eens last van en dat is meer naarmate het kouder is
Helemaal niet gestookt
Op 15 maart is 4.000 m2 groene courgettes geplant. “In deze teelt hebben nog helemaal niet gestookt. In de nacht was de temperatuur 12 graden Celsius met het scherm dicht. We hebben ook wel een paar koude nachten van 7 en 8 graden gehad. Overdag heeft de zon zijn werk gedaan om de 20 graden te halen. Op een donkere dag stopt het bij 16 graden.”
De eerste oogst was 22 dagen na het planten. Dat is 3 dagen later dan normaal door het kouder telen, waardoor het langzamer gaat. De kwaliteit van de groene courgettes is goed. “Een enkele vrucht heeft een vormafwijking. Elk jaar hebben we daar wel eens last van en dat is meer naarmate het kouder is. Bij beter en warmer weer gaat het weer weg.”
Korter gewas met goede wortels
Het gewas staat er goed bij. “Door de kou is het korter gebleven. De wortels zien er goed uit.
In de nacht is van 22:00 tot 07:00 uur het gewas dicht. Hierdoor is het wel iets vochtiger, wat schimmels kan veroorzaken. Overdag luchten we daarom iets meer. Wel moeten we oppassen met de noorderwind.” Bij het watergeven wordt 3 EC meegedruppeld.
Hommels bestuiven goed
“Ondanks het koudere weer doen de hommels goed hun werk. Ze blijven goed vliegen. Dit in tegenstelling van bijen die meer temperatuur moeten hebben. Bij donker weer blijven de bloemen langer open, waardoor de hommels meer tijd hebben om te bestuiven.”
2 tot 3 weken na het planten zijn roofmijten Transeius montdorensis uitgezet tegen witte vlieg en trips.
Iedere nacht staan de zwavelverdampers 4 uur aan om echte meeldauw tegen te gaan.
Tegenvallende productie
Normaal oogst Doelman de gele courgette 5 weken eerder. Door het slechtere en donkere weer valt de productie nog tegen. “De prijs valt nog tegen. Omdat we later met de teelt zijn gestart, doen we ook niet mee met de primeurprijzen. Tot de Paasweek waren de prijzen nog redelijk.”
Auteur: Harry Stijger