Groenten & Fruit Actueel
||

Door hoge gaslasten trekken telers meer energie uit aardwarmtewater

Aardwarmtetelers halen meer energie uit de dezelfde hoeveelheid warm water uit aardwarmte. Voor de startvergunning aardwarmte Monster is de capaciteit begrenst door voor de injectietemperatuur een grens van 35 graden Celsius op te nemen.
Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

Aardwarmtetelers halen meer energie uit de dezelfde hoeveelheid warm water uit aardwarmte. Voor de startvergunning aardwarmte Monster is de capaciteit begrenst door voor de injectietemperatuur een grens van 35 graden Celsius op te nemen.

Dat blijkt uit publicatie van de startvergunning voor de aardwarmtebron in Monster. Het bedrijf HVC Aardwarmte Polanen is vergunningshouder voor aardwarmte Monster. HVC ziet het gedrag van telers veranderen. Vanwege de hoge gasprijzen en de belastingmaatregelen die in 2025 zijn aangekondigd, wordt WKK- en ketelgas zwaarder belast. HVC ziet daardoor dat telers meer gebruik maken van aardwarmte. Telers halen uit dezelfde hoeveelheid warm water meer energie. Bij werkend aardwarmteproject Trias Westland ziet HVC bijvoorbeeld dat de telers al kouder terugkomen dan 35°C.

Warmtevraag groter dan aanbod

In de startvergunning voor de bron in Monster staat dat met de glastuinbouw al voor 21,1 MW aan warmteleveringsovereenkomsten is getekend. Glastuinbouwbedrijven sluiten over het algemeen basislast-contracten; de warmtevraag in de winter is dan minimaal twee keer zo groot als het warmtecontract dat is gesloten met de bron, stelt HVC. Hiermee is de warmtevraag in het gebied groter dan het aanbod van de bron.

Dat aanbod van warmte is begrensd op de hoeveelheid te produceren warmte, onder meer door een minimumtemperatuur vast te stellen op het terug injecteren van uitgekoeld water. Die is voor Monster ingesteld op 35 graden Celsius. Het water dat opgepompt wordt, ligt rond de 83 graden Celsius.

‘Voorsorteren op kouder injecteren’

Voor de startvergunning krijgen partijen als waterschap, provincie, Staatstoezicht op de Mijnen en de Mijnraad kans om advies te geven.  Het Hoogheemraadschap van Delfland denkt dat HVC voorsorteert om een lagere retourtemperatuur te gaan toepassen en zo dus de warmtecapaciteit te verhogen. Dat zou dan weer kunnen leiden tot een groter risico op bevingen in de ondergrond. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei stelt dat als HVC dat wil, de startvergunning moet worden aangepast en dat een nieuw advies van deskundigen moet worden gevraagd.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers