Doorgaan naar artikel

‘Door hitte uitval van wel 25% in tomaten’

Tomatenteler Janus Kanters in Haarsteeg keek met enige zorg naar extreem warme dagen uit. Er is inderdaad wel wat schade opgetreden.

“Ik doe nu ’s middags het scherm al een aantal uren voor 40% dicht om de zon wat weg te schermen en het klimaat zo goed mogelijk te houden, maar als het werkelijk 40 graden gaat worden, gaan we het toch verliezen”, aldus Kanters vorige week.

“Sunstream is een trostomaat en moet mooie trossen geven. Als daarvan een vrucht niet zet of er een vrucht uitvalt, is dat wel jammer. Sweetelle oogst ik los. Daar vallen ook vruchten weg, maar dat is minder ingrijpend.” De uitval van bloemetjes en vruchten ziet er vrij ernstig uit. “Ik schat het op wel 25%, zegt Kanters nu.

Extra hommels

Om de bestuiving te stimuleren, heeft hij extra hommels ingezet. “Dat lost maar weinig op. Het stuifmeel is al niet goed. Dan kun je wel veel extra hommels inzetten, maar dat lost het probleem maar een klein beetje op.” Qua productie lag hij tot vorige week niet heel veel achter op vorig jaar, hoogstens een onsje of 3. “Maar ik ga ervan uit dat we dat nog wel inlopen.” De kwaliteit is geweldig, van Sunstream noemt hij die zelfs ‘100% perfect’. Sweetelle is aan de grove kant. “Onprettig is dat zeker niet. De oogstprestatie gaat dan omhoog en ook het aantal kilo’s.”

Voldoende water

Als er niks geks gebeurt, heeft hij voldoende water om te druppelen. “Ik gebruik bronwater en dat vul ik nog dagelijks aan.” Tussen 7:30 en 9 uur geeft hij 4 beurten van 100 cc. Daarna blijft hij continu terugkomen met beurten van 260 cc. Per vierkante meter komt dat neer op zo’n 9 liter. Aan drain krijgt hij 20 tot 25% terug. “Wat betreft de nullozing komen we hier mee uit.”

Je moet oppassen dat het kalf niet duurder wordt dan de koe

Nu het zo extreem warm is, staan de dag- en nachttemperatuur ingesteld op 13 graden, maar dat is natuurlijk een farce. “Zodra het weer normaal is begin ik om 5 uur met opstoken, naar 21,5 graden. Rond 10 uur zijn we daar. Vanaf 19 uur gaat dat weer omlaag, naar 12 graden, tussen 2 en 5 uur stook ik weer langzaam op naar 16,5 graden. De luchtlijn staat daar net boven.”

CO2 uit de wkk

Voor CO2 is Kanters afhankelijk van de WKK. Hij doseert tussen 7 en 14 uur, dan is het gedaan. Ook ’s avonds gaat de WKK soms nog een uur of 2 aan. Gemiddeld komt hij uit op 500 ppm. “Ik ben niet zo van heel veel CO2. Bij die kleine tomaatjes krijg je er met CO2 echt geen 4 gram bij. Je moet oppassen dat het kalf niet duurder wordt dan de koe.”

Plaaginsecten laten zich nog weinig zien. “Hier en daar komt wel een wittevlieg opzetten, maar Macrolophus staat klaar. Ook hebben we extra sluipwespen uitgezet.”

Tot 14 uur oogsten

Qua arbeid is het allemaal goed bij te houden. “Gelukkig wel! Met deze temperaturen willen de mensen graag wat eerder stoppen. We beginnen nu om 5 uur met draaien en dieven en gaan door tot 14 uur. Dat lukt omdat we een man extra hebben ingezet. De oogsttijden liggen nu tussen 6 en 14 uur, normaal gaan we door tot 17 uur. Omdat we ook nog een inpaklocatie hebben, kunnen we het personeel flexibel inzetten.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin