Dolf Jansen was trending topic voor de Nederlandse tuinbouw. Op de beursvloer van Fruit Logistica in Berlijn was hij het gesprek van de dag.
De bekende cabaretier kwam twee weken geleden samen met auteur en antropoloog Jitske Kramer drie dagen op visite. Als gast van EatThis. We organiseren dit soort bezoeken, ‘In Residencies’, zonder gordijnen op te hangen of afspraken te maken vooraf. We laten de tuinbouw in al zijn facetten zien, van links naar rechts en van boven naar beneden, gewoon zoals hij is.
Het momentum voor dit soort bezoeken lijkt nu daar te zijn. Dolf Jansen in de tuinbouw was, mede door de columns die hij erover schreef in dagblad Trouw, ‘trending topic’ op de beursvloer in Berlijn: er worden steeds meer vragen gesteld over het wat en hoe rondom de productie van gezonde voeding. Vragen die ook in de Groenten & Fruit en GFactueel.nl voorbij gaan komen in de columns die Dolf en de andere ‘gasten’ van EatThis zullen schrijven. Vragen die zijstellen als de buitenstaanders die wij naar binnen halen. Zo wordt deze plek een podium voor verbinding tussen tuinbouw en maatschappij.
‘Ik ben hier om te leren’
Wederkerigheid is een belangrijk thema bij onze In Residencies. Als vertegenwoordigers van de sector, zoeken we de dialoog met de gasten die we uitnodigen. “Ik ben hier om te leren”, zei Dolf Jansen meerdere keren tijdens zijn bezoek. En juist daar zit de energie, want dat geldt ook voor diegenen met wie we mensen als Dolf Jansen in contact brengen. We willen leren van elkaar en zoeken naar verbinding.
Dolf heeft een eigen kleur, een eigen stijl en een zeer duidelijke eigen mening. Je begeeft je dan op glad ijs
Maar toch is zo’n bezoek ook een beetje spannend. Dolf heeft een eigen kleur, een eigen stijl en een zeer duidelijke eigen mening. Je begeeft je dan op glad ijs en er is een afbreukrisico. Maar is dat eigenlijk wel zo? Waar zouden we bang voor moeten zijn?
Het energievraagstuk is absoluut nog niet opgelost, maar wat zijn we inmiddels al ver gekomen. Op alle overige fronten lopen we een straatlengte voor op alle andere subsectoren van het voedseldomein. Ik hoef hier niet in detail te treden over het (minimale) gebruik van pesticiden, water en meststoffen. Kortom, met open vizier het maatschappelijke en politieke strijdperk in.
Cadeautjes inpakken
Dolf en Jitske zo gek krijgen dat ze drie dagen vrij maakten, was een uitdaging. Een superinspirerende en oprechte agenda voor ze samenstellen was een makkie. En drie dagen met die twee op stap gaan om je eigen passie en die van zoveel vakgenoten te delen, was een cadeautje. Ik spoor iedereen graag aan om dit soort cadeautjes met gepaste trots samen met ons in te pakken. Maar ook gezamenlijk te leren hoe we dit soort cadeautjes het beste uit kunnen pakken.
Wil je meedoen en -denken? Kijk dan eerst eens op www.eatthis.info en laat ons vooral weten wie jij graag zou willen onderdompelen in de wondere wereld van preventieve gezondheidszorg, de tuinbouw.