De pepers en snackpaprika’s bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande staan er naar tevredenheid bij.
Pieter Boekestijn: “Het rolt allemaal best wel lekker dit jaar. De gewassen zijn ook verrassend goed door de hitteperiode heen gekomen. Die heeft geen problemen opgeleverd. Hoewel we het normaal niet meer gewend zijn om te doen, hebben we dit jaar wel twee kasjes gekrijt, waar net ietsje zwakkere gewastypes stonden zoals de Tomatillo. Dat heeft goed uitgepakt.”
Aanpassingen beperken
De temperatuurinstellingen blijven grofweg gehandhaafd op de gebruikelijke 17-19-21 graden Celsius, als bruikbaar gemiddelde voor de grote diversiteit aan gewasjes en rassen. De watergift wordt waar nodig aangepast, zoals met wat minder druppelbeurten op een hele donkere dag. “Maar over het algemeen grijpen we heel weinig in. Mijn mening is dat je, als je start- en stoptijden steeds gaat aanpassen, eerder een fout maakt dan dat je er goed aan doet. Ook als je op een zonnige dag gas geeft, zie je dat het gewas dit zonder sterke aanpassing van de watergift goed aan kan.”
Weer wittevlieg
Bij de plagen kwam spint een beetje opzetten, wat Boekestijn breder bij collega’s om zich heen hoort. Ook wittevlieg stak de kop op. “Terwijl we daar al jaren geen last van hebben gehad. Die spint en wittevlieg vragen veel aandacht. Je moet er heel alert op blijven. Met het bijtijds inzetten van voldoende biologie. Maar we hebben ook al wel een paar correcties moeten uitvoeren.”
Zonnepanelen
Naast de teelttechnische zaken, zijn er meer gebieden die aandacht vragen op het bedrijf. Zo worden op een onbenut stuk schuurdak bijvoorbeeld zonnepanelen aangebracht. Ook eerder zijn al dakgedeeltes voorzien van PV-panelen. “En in ’s-Gravenzande zit een deel tegen een gevel. Daar hebben we verrassend positieve ervaringen mee. Nou liggen die zonnepanelen daar ook echt op een zonnige plek.”
Auteur: Peter Visser