Met zo’n 19 cent voor wittekool in de maat 36 is de prijs niet helemaal wild, vindt teler Siemen Bruin in Waarland. “Er is te weinig vraag om echt mooie prijzen te maken, vanwege volume dat niet in de koelcel is gegaan. Die kool moet eerst weg, daar heb je twee, drie weken last van.”
Gerard Sevenhuijsen van het in sluitkool gespecialiseerde handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen denkt eerder dat het huidige prijsverloop samenhangt met de groeiomstandigheden in de afgelopen weken. Kool die nog op het land stond, is goed gegroeid. “Dat heeft ook zijn weerslag.” Overigens gaat hij er evenals Bruin vanuit dat de prijs weer zal aantrekken als gevolg van de droogte afgelopen zomer. Die condities hebben hun zijn weerslag gehad op de producties in Zuid- en Midden-Europa. Sevenhuijsen: “Je moet niet te zwaar tillen aan de huidige prijs.”
Vraag uit Zuid-Duitsland
De sluitkooltelers in de Noord-Duitse landstreek Sleeswijk-Holstein lijken met de prijsvorming de weg naar boven al wel gevonden te hebben, valt op te maken uit de woorden van Jan Raspel van Gemüseberatungsring Dithmarschen. Deze week doen de 36’ers er 25 cent, kool van 2,5 kilo brengt 30 cent op. Dat is meer dan de afgelopen weken, toen met 25 cent voor de kleine maten, 20 cent voor kool van 3 kilo en 18 cent voor de grotere maten. “We hebben nu al vraag van handelaren in Zuid-Duitsland. Die markt wordt normaal bediend met kool uit Beieren en uit omringende landen als Tsjechië. Voor industriekool gaat de vraag ook aantrekken; levercontracten lopen af, de handel moet op de vrije markt gaan kopen. Ik verwacht zeker dat de prijs verder gaat aantrekken.”
Verwachting: aantrekkende markt