De broers Dennis en Bas De wit hebben sinds dertien jaar een maatschap in Hoogkarspel, met de teelt van bloemkool, pootaardappelen en tarwe. De bedrijfsnaam verwijst nog naar de tijd dat vader De Wit er de baas was: Mts. P.B.A. de Wit & zonen. “Het bedrijf bestaat sinds 1998. Maar sinds vader er uit is hebben we de naam wel het zelfde gehouden, vanwege de vele gebroeders De Wit in deze regio”, vertelt Dennis.
De bloemkooloogst begint normaliter met het Sidor, dit jaar ging dat vooraf met enkele ultravroege rassen. “Met een paar duizend planten per ras, om te proberen. Dat werd geen succes. Die planten begonnen half februari al kool te maken, terwijl er nog geen fatsoenlijk gewas op stond. We hadden er net kunstmest op liggen. We zijn ook nog bezig geweest met stieken, maar door de vorst braken die elastiekjes ook weer.”
Grond te nat
De potplanten konden al wel geplant worden. “Gelukkig wel, de potplanten staan allemaal in de grond. De gewone kluitplanten staan nu te wachten, daarvoor is het nu (donderdag 8 april) te nat. Dat is overigens al zo vanaf Pasen. De donderdag voor Pasen konden we voor het laatste met de plantmachine het veld in.”
Niet veel vroeger
De broers zijn op zaterdag 3 april begonnen met de oogst in het ras Sidor, vorige week donderdag waren ze in dit gewas bezig met het laatste oogstrondje. Hierna volgen de rassen Balak en Marcher. “We verkopen ook aan huis. Ik kreeg gisteren via Facebook van een klant een berichtje dat we vorig jaar op 5 april waren gestart. Het valt wel op dat we na zo’n slappe winter niet eens zo gek veel vroeger zijn…, op die achterlijk vroege rassen in februari na, dan.” Bovendien valt op dat het gewas niet echt overhoudt. “We snijden zessen, maar dat is wel van een gewas dat past bij acht stuks in een bak. Je ziet het ook aan het gras. Het groeit nog niet lekker door.”
Bemesten met planten
De bemesting van de 6- en 8-centimeter potplanten gebeurt met KAS; voor de planten in 4 en 5 centimeterpotten en de kluitplanten wordt urean plus Vivifos gebruikt. “Dat doen we al 7 jaar zo: met de urean naast de plantregel en Vivifos op de regel. Dat gaat tegelijk met het planten.” Op fosfaatrijke gronden blijft de fosfaatbemesting achterwege.
Dikke wormen
Sommige percelen worden bemest met stalmest uit de geitenhouderij. “Daar zouden we graag meer mee willen doen, maar je zit met het probleem van de beschikbare aanwendingsruimte en met zware machines op je land. Die stalmest is goed voor het niveau aan organische stof in de grond. We noemen het ook wel ‘wurmenvoer’: de wormen worden dikker dan de pen waarmee jij aan het schrijven bent.”