Mark van Aert in Zundert vond na het Pinksterweekend zo’n 25 millimeter water in zijn regenmeter. Iin vergelijking met veel andere plekken in het zuidelijke deel van Nederland viel dat mee.
De neerslag was niet verkeerd, al leverde het uitblijven van neerslag hem ook niet direct veel extra werk op. Alle plantingen met de rassen Sonsation en Limalexia staan op ruggen, met de bevochtiging en bemesting via T-tape. De enige uitzondering is Elsanta, deze beddenteelt fungeert als een overgang tussen de genoemde rassen en wordt nog op de klassieke manier beregend. “Met die druppelbevloeiing besparen we aanzienlijk op water, in combinatie met tensiometers. Daar werken we al jaren mee en ze staan op alle percelen. Sinds vorig jaar hebben we digitale exemplaren, die op afstand uit te lezen zijn. Dat werkt mooi, zeker weten. Voorheen keek je dagelijks meestal één keer in het veld, nu controleer je 4, 5 keer op een dag. Dat gaat zo makkelijk. We kennen onze grond goed genoeg om aan de hand van de meetwaarden te weten of er extra vocht bij moet.”
Geschikte spuitmomenten
De gewasbescherming is tijdens het wisselende weer als vorige week te doen, maar het is dan wel aan de orde om de geschikte spuitmomenten in de gaten te houden en te benutten. “Nu met extra aandacht voor Botrytis”, aldus Van Aert op dinsdag 6 juni. Eerder speelde ook de aardbeibloesemkever even op, wel kwam die later dan verwacht. “Op tijd Benevia inzetten helpt, Folisec ook. Decis werkt matig, Tracer doet het redelijk.”
Prijsvorming naar tevredenheid
Van Aert startte op 26 april met oogsten in de eerste van zijn twee plantingen met Sonsation, die van 12 februari in tunnels. De oogst in de tweede planting van 18 maart buiten volgde op 26 mei, dat is zo’n 14 dagen eerder dan vorig jaar. “Dat is vroeg voor dit ras, door het weer in maart en april. De tunnelteelt is het nu (7/6) zo goed als gedaan, volgende week beginnen we in Elsanta. Ik ben tot op heden niet ontevreden over de prijsvorming.”
Auteur: Joost Stallen