In Bavel en omstreken viel de hoeveelheid water in de afgelopen tijd wel mee. In de week van 18 juli viel er 62 millimeter, maar dat was geen overbodige luxe. “Eigenlijk hadden we dat gewoon nodig”, concludeert Frans van den Goorbergh eind juli. De laatste planting ging in diezelfde week de grond in met de rassen Tango en Kelvin.
Alles onder controle
Van den Goorbergh zit op schema met het oogsten, op dit moment in het ras Tango. “De kwaliteit is goed. Hier en daar kom je wel een wants of een rups tegen, maar met wekelijkse bespuitingen met Spruzit hebben we het vrij goed onder controle.” Goed onder controle zijn is ook de bladvlekkenziekte waartegen hij in een wekelijks spuitschema afwisselend Score en Amistar gebruikt, zolang de veiligheidstermijnen dat toelaten. “Met de huidige temperaturen en regelmatig wat vocht, is de ziektedruk gewoon hoog. Je hebt geen keuze om het anders te doen.”
Handje kunstmest
De planting waarin hij momenteel oogst kreeg naast de gebruikelijke basisbemesting met 600 kilo KAS en 600 kilo Patentkali per hectare, ook een bijbemesting met 300 kilo KAS. “Door regelmatig een bui zakt die voorraad vrij snel. Je ziet dat aan het gewas, een helpend handje kunstmest kon het wel gebruiken.”
Bij met oogsten
Hij haalt een oogstpercentage van 90 à 95%. “De lichtere sortering vanaf 500 gram kunnen ze nu ook goed gebruiken. Bij een aantal collega’s zijn er vroege plantingen niet geoogst door bladvlekken en schotvorming. Dat betekent dat iedereen bij is met oogsten of zelfs wat voor licht omdat er vraag is. Zolang die vraag er is, blijf je dan wel bij met oogsten.”
Mooie dagprijzen
Vorige week werden in de daghandel dan ook mooie prijzen gehaald. “Prijzen die ik niet krijg met mijn vaste contract voor een supermarktketen, maar je hoort mij niet klagen. Ik weet precies hoeveel ik moet telen om in te vullen wat ze nodig hebben. Ik weet waar ik aan toe ben.”
AUTEUR STAN VERSTEGEN