OCAP zal telers nog in de zomer van 2013 de mogelijkheid bieden om aanvullende CO2 af te nemen als er een aanbodbeperking is bij de huidige bronnen.
OCAP koopt deze aanvullende vloeibare CO2 centraal in en slaat deze centraal op. Via een speciaal hiervoor te bouwen permanente installatie wordt deze CO2 verdampt en in het leidingnet gevoed tijdens storingen en onderhoudswerkzaamheden. Het project kost enkele miljoenen euro’s.
Investeren
De markt voor vloeibare CO2 in Noordwest-Europa is niet groot genoeg om alle OCAP-telers 100% back-up te bieden. OCAP verwacht echter ettelijke tientallen telers een back-up dienst te kunnen bieden. OCAP-directeur Jacob Limbeek. “De laatste tijd bereikten ons vanuit de afnemers steeds meer signalen dat tuinders bereid zijn daar ook in te investeren. Dan is het logischer en goedkoper als we dat centraal realiseren, dan wanneer iedere teler zelf moet investeren. Met deze centrale voorziening willen we een prijsniveau behalen dat onder dat van de individuele oplossing ligt. Tegelijkertijd willen we een grotere zekerheid bieden, zodat op de momenten dat het nodig is, er ook daadwerkelijk CO2 beschikbaar is.”