Na de Poolse blauwe bessen in diepvriesverpakking roept AH deze week verse gesneden Spaanse andijvie terug. Voor die herkomstinformatie moet de consument wel even zoeken.
Twee terugroepacties in de agf-hoek in een week tijd. Vorige week kon je besmet worden met Hepatitis A na eten van blauwe bessen, afgelopen zaterdag meldde AH dat je misselijk worden en hoofdpijn krijgen bij ‘overmatige consumptie’ van andijvie. Het ging om de verpakkingen van 400 gram gesneden andijvie met een Te Gebruiken Tot datum van 19 januari.
Bij de melding op de website schreef AH er zelf al bij “dat deze terugroepactie mogelijk vragen of zorgen oproept, vooral na de gebeurtenissen met de blauwe bessen uit de diepvries eerder deze week”. Maar voor antwoord op allerlei vragen moest je wel wat dieper speuren in de online-info. Bij de ‘veelgestelde vragen over andijvie’ kwam de consument te weten dat het om Spaanse andijvie ging. En dat het aangetroffen gewasbeschermingsmiddel tau-fluvalinaat een insecticide/miticide is dat in Spanje voor deze teelt is toegelaten. In de toelatingendatabank van het Nederlandse Ctgb komt de stof niet voor.
Hoeveel te veel van het middel?
Hoeveel meer van dit middel dan toegelaten er dan op de betreffende andijvie is aangetroffen, dat stond er dan weer niet bij. En ook blijft ingewikkeld om te weten te komen hoeveel je van die andijvie moet eten om er de genoemde ‘milde klachten’ van te krijgen.
Veiligheidsmarge factor 100
In zijn algemeenheid schrijft AH dat er een veiligheidsmarge van factor 100 op de toegelaten hoeveelheid residu zit. En dat het dus erg onwaarschijnlijk is “dat effecten op lange termijn optreden door een eenmalige consumptie van een product met gewasbeschermingsmiddelen boven de wettelijke limieten”.
Het meest specifiek is nog het antwoord op de vraag naar consumptie van deze andijvie door kinderen. “De acute referentie dosage voor dit product voor een kind van 17,8 kg ligt op 0.4 kg andijvie. Hierbij is geen rekening gehouden met de veiligheidsmarge. Onze verwachting is dat bij normale consumptie dit product geen effect heeft op de gezondheid.”
Regels voor méér informatie
De gevolgen voor Nederlandse telers zijn in beide gevallen niet al te groot. Er zijn momenteel niet of nauwelijks blauwe bessen noch andijvie van Nederlandse bodem op de markt. Toch lijkt het geen overbodige luxe om bij dit soort terugroepactie standaard méér informatie te geven, over bijvoorbeeld land van herkomst en over de toelating van een gewasbeschermingsmiddel en in welke mate er te veel van op het product zit. Daar zijn nu geen regels voor.