De opbrengst van de derde oogst van Nederlandse verse Dutch Edamame sojaboontjes is opnieuw zeer wisselend.
Dat vertelt Chantal Engelen van Green Organics, waartoe Dutch Edamame behoort.
“We zitten nog middenin de oogst, dus weten de opbrengsten nog niet precies”, zegt Engelen. “De eerste teler waar we hebben geoogst, had net ontzettend veel neerslag gehad. Dat kost productie. Maar er zijn meer factoren die hier invloed op hebben. We kunnen er de vinger nog niet helemaal op leggen en onderzoeken dat volop, voor teeltoptimalisatie. Idealiter oogsten we 3 tot 3,5 ton per hectare. Soms lukt dat, maar soms blijft het steken of 1,5 tot 2 ton. Het is echt nog een teelt in de kinderschoenen, met nu 30 hectare bij acht telers in Flevoland. Ook buiten deze regio kun je overigens prima sojaboontjes telen.”
Lees verder onder de foto
Ruimte in de markt voor sojaboontjes
Ambitie is er echter volop, want er is ruimte in de markt. De eiwitrijke boontjes, die worden gebruikt in bijvoorbeeld oosterse gerechten of salades, worden nu veelal uit Azië of Zuid-Amerika geïmporteerd. “We willen de Nederlandse markt voorzien van Nederlands product. Op dat volume zitten we nog lang niet.”
Telers, zowel biologisch als gangbaar, zijn dan ook welkom om mee te pionieren met Green Organics. De keten is kort; telers denken mee van teelt tot bord. Dat is voor veel telers een belangrijke reden om hieraan mee te doen, geeft Engelen aan. Hoeveel hectare nodig is, moet nog blijken uit de vraag voor volgend seizoen. “Het perspectief is in elk geval goed.”
Lees verder onder de foto
Teelt op contractbasis
Dutch Edamame-boontjes worden op contractbasis geteeld. “Doperwtensaldo met een plus”, schetst Jan Groen, directeur van Green Organics. “Dat is vrij hoog, omdat je het commerciële risico niet bij telers niet moet neerleggen.”
Maar voor het geld moet je het niet doen, benadrukt hij. “Je moet de visie en overtuiging hebben om met dit gewas te werken aan een duurzaam, uitgebalanceerd bouwplan. Soja wortelt diep en heeft weinig beregening nodig, dat is een voordeel voor de toekomst. Het gewas past perfect in de eiwittransitie, maar teelttechnisch zijn we er nog niet. Het vraagt een langetermijnvisie. En je moet in de keten willen pionieren.”
Lees verder onder de foto
Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen en uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van verse soja in Nederland past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import.