De slaplantjes zijn geplant, dus de finale van de derde Autonomous Greenhouse Challenge kan starten.
Dat planten gaat nog wel met de hand, door mensen van vlees en bloed. Maar de teelt in de 6 proefkassen op het complex van Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk zal in 2 rondes sla volledig geautomatiseerd en computergestuurd gebeuren. Het doel is om deze slaplanten volledig autonoom met een AI-algoritme op een cloudplatform te telen tot slakroppen van goede kwaliteit, waarbij zo efficiënt mogelijk gebruik is gemaakt van hulpbronnen en energie en er geen menselijke tussenkomst is geweest. Mocht het nog gaan vriezen of sneeuwen, of mocht het juist onverwacht zonnig en zacht worden, alle dagelijkse aanpassingen van minuut tot minuut, worden door AI beslist.
De eigen algoritmes van de 5 internationale teams bepalen volledig autonoom de setpoints voor de temperatuur, de hoeveelheid dag- en kunstlicht, verwarming, CO2-concentratie in de kas en teeltgerelateerde variabelen zoals gewasdichtheid. Naast standaard-sensoren hebben de teams de beschikking over specifieke sensoren van Sigrow en Ridder. Een aantal van hen heeft ook eigen sensoren geïnstalleerd om input te leveren voor hun algoritme.
Op beveiligde WUR-server
Het is de derde keer dat de Autonomous Greenhouse Challenge wordt georganiseerd door onder andere WUR en Tencent. De algoritmes van de teams staan op een beveiligde WUR-server. Data uit de kas worden ontvangen via een digitale interface van LetsGrow en Azure Cloud. Tegelijkertijd sturen de algoritmes autonoom setpoints terug naar de procescomputer, die de klimaatregeling in de experimentele kas voor zijn rekening neemt.
Datasets worden later openbaar
In de eerste teeltcyclus worden het algoritme en de procedure getest, in de tweede teeltcyclus telt het resultaat. Het team met de hoogste nettowinst wint de wedstrijd. Net als in de eerdere edities worden alle verzamelde gegevens (niet de algoritmes) na afloop van de competitie openbaar gemaakt. Naast een Nederlands referentieteam dat wél handmatig mag ingrijpen in de teelt, zijn de 5 teams die voor de winst gaan in deze derde Autonomous Greenhouse Challenge internationaler dan ooit.
Uit Korea, Rusland, VS, China, Oekraïne en Nederland
- Team CVA – Crop Vision and Automation komt uit Zuid-Korea. De teamleden hebben elk een verschillende achtergrond, van teler tot machine learning-expert, robotica-expert, software-ontwikkelaar en programmeur.
- Team MondayLettuce is ook afkomstig uit Zuid-Korea en telt verschillende leden die al deelnamen aan de tweede editie van de Autonomous Greenhouse Challenge.
- Team digital_cucumber komt uit Rusland. Hun motto is: ‘We streven ernaar een onmisbaar onderdeel te worden van de vooruitgang van de Russische landbouw’.
- Team VeggieMight is een internationaal team met ervaren slatelers uit zowel China als Nederland, datawetenschappers uit zowel Nederland als Oekraïne, digitale vernieuwers en WUR-studenten..
- Team Koala uit de VS heeft de ambitie om de kassenteelt vooruit te helpen met een intelligente automatiseringstechnologie die schaalbaar is over boerderijen, gewassen en zelfs breder over procesgebaseerde productiesectoren. Teamcaptain is Kenneth Tran, die ook het winnende team Sonoma leidde in de eerste editie van de Autonomous Greenhouse Challenge in 2019.
‘Ook Nederlandse telers profiteren’
WUR organiseert de challenge. “We verwachten dat de voedselproductie in de glastuinbouw verder verbeterd kan worden door meer kunstmatige intelligentie toe te voegen aan de agrarische industrie”, zegt Silke Hemming, die leiding geeft aan het wetenschappelijk onderzoeksteam Greenhouse Technology van WUR. “We leggen door deze unieke uitdaging verbindingen met internationale partners, zodat we grote stappen kunnen zetten. Ook Nederlandse telers, die wereldwijd waarschijnlijk de meeste ervaring hebben, zullen profiteren van de resultaten van de Challenge. Ze krijgen meer kennis en kunnen uiteindelijk algoritmes ontdekken die bijdragen aan beter onderbouwde beslissingen in de toekomst.”
Autonome teelten zijn live te volgen
Het publiek kan de wedstrijd en de prestaties van de teams volgen op ons live dashboard. Hier kunnen mensen de teelt volgen en ontdekken welk team de meeste sla heeft geoogst of welk team het meest efficiënt met energie is omgegaan.