Steden moeten in 2030 circa 30% van de groente- en fruitproductie zelf telen om voedselzekerheid te creëren.
Dat is een van de adviezen in een rapport van de Britse denktank Tony Blair Institute for Global Change, getiteld: How Cities Can Feed Themselves. Singapore kent deze doelstelling van 30% eigen productie voor 2030 al.
Standaard teeltruimte in bouwplannen
Met die eigen productie zijn steden beter bestand tegen verstoorde aanvoerketens. Daarmee verminderen steden de CO2-voetafdruk met minder transport en creëren zo werkgelegenheid. De onderzoekers pleiten voor regels door de lokale overheden. Zo kan een richtlijn worden ontwikkeld dat bouwplannen standaard 15% teeltruimte moeten bevatten. Die regels zijn er al wel voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen in steden, stellen onderzoekers.
Teelt kan ingevuld worden met indoorfarms of dakteelt in kassen met precisielandbouw. Overheden kunnen de teeltlocaties in steden in kaart brengen en verbinden aan afnemers.
Kanttekening indoorfarms
De onderzoekers maken een kanttekening bij het gebruik van indoorfarms met verticale teeltsystemen. Dit kan alleen als beschikking is over duurzame energiebronnen. Zo niet, dan zijn de consequenties voor de CO2-voetafdruk zeer negatief voor steden. Voordelen aan deze zeer gecontroleerde teeltomstandigheden zitten in efficiënt grondgebruik. Ook worden banen geschapen voor hoogopgeleiden met minder blootstelling aan middelen. Daarbij maken de onderzoekers overigens geen melding van het effect op specifieke lichtrecepturen op de gezondheid.
Investeringen in techbedrijven
Veel ontwikkeling zal komen door techbedrijven en financiële ondersteuning door investeerders. In het rapport How Cities Can Feed Themselves: A Ten-Point Plan | Institute for Global Change is een overzicht van deze bedrijven gegeven.