Mooie kassen. Dat zal in de praktijk een utopie blijven, zo lang tuinders voornamelijk sturen op kosten. Toch is het boek Mooi Glaslandschap een aanrader.
De Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland publiceerde deze week bij uitgeverij Blauwdruk het boek Mooi Glaslandschap. Een ‘Inspiratieboek voor ruimtelijke kwaliteit van de glastuinbouw’ luidt de ietwat protserige en tegelijk weinig inspirerende ondertitel. Maar daar laten we ons natuurlijk niet door afschrikken. Want de omslag zegt al meer dan al die dikdoenerige woorden: een foto van een kas met water, gras en een mooie Hollandse lucht, met daaroverheen op transparant plastic afgedrukt alles wat op die foto ontbreekt. Riet en eendjes in de sloot, een leuk bruggetje en een wandelpad, een verfraaiing van de kasgevel, een paar bomen en wat vogels in de lucht.
De kale en saaie en voor de meeste Nederlanders onaantrekkelijke werkelijkheid versus een gedroomdee schoonheid. Bladerend door het boek staan foto’s van adembenemend mooie voorbeelden van wat je met glas allemaal kunt. Meestal voorbeelden van buiten de tuinbouw. Want de tuinder heeft voor schoonheid geen geld over. Als het maar een tiende procent lichtinval minder betekent, dan kan het al niet. En stel je voor dat je een architéct moet gaan inhuren. Voor een kas en een schuur en een tuindershuis. Nee, nergens voor nodig.
En maar verongelijkt blijven doen over hoe het nou toch kan dat de sector nergens terecht kan met nieuwe kassen. En zich maar ondergewaardeerd voelen. Ja, hoe zou dat nou komen?
Gelukkig staan er ook een paar voorbeelden in van hoe het wel kan. Een paar overbekende, overal al erg vaak trots gepresenteerde voorbeelden. Ovata. Anthura. Bunnik Plants.Optiflor. En dat is het wel. Bij die andere 5 duizend en nog wat tuinbouwbedrijven die er een beetje toe doen is het fantasieloosheid troef.
Goed, klein beginnen. Ook daar levert dit boek allerlei tips voor aan. Voor wie nog niet had gedacht aan wat groen tegen de dijk van een waterbassin. Maar voor wie wat verder wil en echt werk wil maken van een mooie glastuinbouw die mensen aangenaam kan verrassen, die moet het hele boek maar eens goed doornemen. En vooral blij zijn dat SIGN er is om de Nederlandse tuinder te leren wat het is om grenzeloos te durven denken op meer gebieden dan alleen het aantal kilo’s dat je haalt van een vierkante meter.