Renteloze leningen uit het oude Toekomstfonds van de overheid kennen problemen in de praktijk. De demokwekerij van Vertify is daarin een uitzondering.
Dat blijkt uit de evaluatie van dat Toekomstfonds. Met dit fonds zouden gelden uit de gasbaten ingezet worden om (onder meer) innovatie in het mkb te stimuleren. Vertify kreeg voor de totale investeringen in de bouw van de demokwekerij 2.0 ook € 2 miljoen toegekend. Daarvan is € 0,56 miljoen terugbetaald, maar gaat de aflossing volgens afspraak. Daarmee is dat project één van de uitzonderingen. Twee projecten van de acht toegekende leningen hebben sindsdien afgelost, waarvan de demokwekerij er dus één is.
Misverstand subsidies
Met name TNO heeft problemen met de regeling, omdat de organisatie dacht dat het om subsidies ging. Drie leningen zijn definitief gestopt van TNO of gestaakt. De vierde lening aan TNO voor PrintValley 2020 is nooit afgebouwd en na een schikking is een klein deel terug betaald.
TU Delft geeft de toegekende kredieten voor onder meer platform Geothermie Delft terug aan het ministerie omdat deze lening geen risicodragend karakter biedt, waarvoor er dus andere betere kredieten te vinden zijn.
Niet voor experimentele investeringen
Leningen die 100 procent moeten worden terugbetaald zijn geen geschikt financieringsinstrument, vinden deze partijen. Uitzondering is dus de demokwekerij van Vertify. Dat bedrijf heeft aangegeven dat de regeling naadloos aansluit bij zijn investeringsbehoefte. De lening wordt ook volgens het oorspronkelijk ingediende schema in het financiële plan afgelost.
De regeling is dus weldegelijk doeltreffend, maar alleen voor investeringen in onderzoeksinfrastructuur, maar dan voor faciliteiten die minder experimenteel van aard zijn. Vertify kan met contractonderzoek uit bijvoorbeeld de topsectorprojecten de kassen rendabel maken en aflossen.