Doorgaan naar artikel

‘Democratisering waterschap aan telers niet besteed’

Politiek bedrijven in de waterschappen? Telers zijn er nauwelijks in geïnteresseerd. Een dijk is niet links of rechts.

Waterschappen voeren uit. Dat is niet politiek. Het is een overbekende bezwering, sinds de introductie van directe verkiezingen voor zetels in de besturen van de waterschappen in 1995. Waren die verkiezingen nou wel nodig, wilde men er maar mee zeggen. En dat er naast die gekozen bestuurders ook nog mensen op zogeheten geborgde zetels zaten, werd er ook nog maar eens mee gerechtvaardigd.

Maar de al dan niet nuttige democratisering van de waterschapsbesturen gaat door. Door een wijziging van de Waterschapswet is nu een flink deel van die geborgde zetels geschrapt. De ‘boerenzetels’ in de categorie ongebouwd worden grofweg gehalveerd. En de geborgde zetels in de categorie ‘bedrijven gebouwd’, waar de glastuinbouw onder viel, zijn zelfs helemaal verdwenen.

Glastuinders van het pluche gespoeld

De gedachte dat er daardoor in heel Nederland tal van glastuinders in één klap van het pluche gespoeld worden, is echter ver bezijden de waarheid. De geborgde bedrijvenzetels werden bij de 21 waterschappen de afgelopen zittingsperiode namelijk door allerlei mensen bezet – van een directeur innovatie bij suikergigant Cosun tot een ondernemer met een privézwembadenbedrijf, maar meestal door professionele vergadertijgers met een eigen adviesbureautje – niet door glastuinders. Eenzame uitzondering was bij hoogheemraadschap Delfland de pionier van het snackpaprikaatje Ted van Heijningen.

Weinig tuinders op BBB-lijsten

Het is dus ook niet zo vreemd dat zich weinig tot geen glastuinders hebben aangemeld om op de lijsten van pakweg CDA, VVD of BBB te gaan staan. Uitzondering wederom in het waterschap met veruit de hoogste kassendichtheid: de Westlandse chrysantenkweker Bert van Ruijven op de lijst van BBB. Maar dan wel op een onverkiesbare dertiende plek.

Op de nog wel bestaande, maar dus minder talrijke agrarische geborgde zetels is het trouwens ook zoeken met een lampje om naast de melkveehouders nog telers van fruit of vollegrondsgroente te vinden. In hét fruitteeltwaterschap Rivierenland spoorden we vorig jaar al fruitteler Bert den Haan uit Kerk Avezaath op, als bezetter van een geborgde zetel. Maar dan houdt het ook een beetje op.

Twee G&F-columnisten gaan ervoor

Grappig genoeg zijn er nu wel 2 Groenten&Fruit-columnisten die zich op een ‘politieke’ lijst hebben weten te manoeuvreren. Peter Verschuren staat op plek 8 van partij Ons Water in het West-Brabantse waterschap Brabantse Delta. Jolanda Nooijen is voor de BBB zelfs lijsttrekker bij het Oost-Brabantse waterschap Aa en Maas.

Broccoliteler Peter Verschuren gaat op de lijst van Ons Water voor een zetel in waterschap Brabantse Delta. - Foto: Peter Roek
Broccoliteler Peter Verschuren gaat op de lijst van Ons Water voor een zetel in waterschap Brabantse Delta. - Foto: Peter Roek

Sowieso allemaal veel succes, al dat gevergader en gebestuur is op voorhand echt niet per se een pretje. Toch fijn dat iemand het nog doen wil.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin