Doorgaan naar artikel

Delphy start onderzoek biochar in aardbeienteelt

Advies- en onderzoeksbureau Delphy start onderzoek naar mogelijke toepassingen van biochar, bijvoorbeeld als veenvervanger in de teelt van aardbei.

Biochar is een soort houtskool, dat ontstaat bij pyrolyse. Dit is een thermisch kraakproces waarbij biomassa, kunststof of afval wordt ontleed door het tot hoge temperatuur te verhitten zonder zuurstof. Naast biochar ontstaat dan gas en olie.

Het materiaal lijkt potentie te hebben om door te mengen in substraat als alternatief voor veen. Het product heeft bindende eigenschappen wat kansen biedt voor groeibeheersing. Daarnaast worden andere mogelijkheden onderzocht zoals afdekmateriaal om onkruid en mos in de pot- en containerteelt te voorkomen en de zuivering van gietwater. Delphy heeft al eerder oriënterende proeven uitgevoerd in de boomkwekerij met biochar en andere restproducten uit de pyrolyse.

Afval

Als grondstof voor biochar komt afval in aanmerking als weggooipallets, gebruikt plastic folie, maar ook walnootschillen en rioolslib. Dit past goed binnen cradle-to-cradle, ofwel biobased economy, aldus de adviesorganisatie. Ze is een van de veertien deelnemers aan de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland zijn, naast onder andere Havenschap Moerdijk, ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant, Avans Hogeschool, DSM R&D Solutions, en TU Eindhoven.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin