Peen bewaren in de grond in plaats van in de koelcel. Dat is het idee van de Zweedse methode van peen telen en bewaren. Op de landelijke open middag B-peen op 9 oktober presenteerde Delphy de Grimme-ploeg die een laag van 20 centimeter grond over de peen moet werken om ze te beschermen tegen weersinvloeden.
De Zweedse methode doet denken aan de onderdekkersteelt zoals enkele peentelers in Noord-Limburg deze uitvoeren. Alleen wordt daar met een dikke laag stro als afdekkingsmateriaal gewerkt om de peen te beschermen tegen met name de vorst. Bij strenge vorst brengen de telers over dat stro nog geperforeerde folie aan.
Peen onderdekken met grond
Bij de Zweedse methode wordt de peen in de herfst ontdaan van loof en vervolgens met een speciale Grimme-ploeg ondergedekt met een laag van 20 centimeter grond. Dit impliceert dat deze methode alleen geschikt is voor de lichtere grondsoorten, niet voor zware klei.
Tekst gaat verder onder de foto.
De teelt vraagt bovendien een beddenteelt en geen ruggenteelt zoals nu bij bewaarpeen gebruikelijk is. Het gaat om bedden van 185 centimeter breed met drie rijen peen op een bed. De ploeg werkt de grond tussen de bedden los en brengt de grond over het bed.
Het rooien gebeurt in het voorjaar met een Asa-lift over heel de breedte van het bed. Een borstel aan de voorzijde van de rooier borstelt de eerste laag grond weg. Op de door Delphy en vollegrondsgroente.net georganiseerde open middag B-peen was de ploeg te zien.
Opstart proef in 2020
Het is de bedoeling om volgend jaar een proef te gaan doen met dit teelt- en bewaarsysteem. De eerste bewaarresultaten zullen pas in de loop van 2021 bekend zijn. Ook moet er antwoord komen op vragen als hoeveel grond er daadwerkelijk nodig is en hoelang peen op deze manier onder Nederlandse omstandigheden te bewaren is.
De voordelen ten opzichte van bewaren in de koelcel zijn geen koelkosten, energiebesparing en minder milieubelasting. Een nadeel is dat er bij het wassen/sorteren/verpakken soms wat loofresten achterblijven.
Systeem uit de praktijk
Het systeem wordt in Zweden en in het Verenigd Koninkrijk al toegepast. De rijafstand tussen de peen op de bedden is daar 45 centimeter, in de dubbele rijen liggen 120 zaden per meter. Zo wordt peen van 20-40 millimeter dikte geteeld.