Doorgaan naar artikel

Delfland: afzetorganisatie moet optreden als teler op water loost

Er lijkt een grotere steun voor meer toezicht en handhaving nadat een teler is gepakt die dichloorvos loosde in Westland. Hoogheemraad Stein van Boxmeer pleit ervoor dat ook afzetorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen.

Een hoogheemraadschap werkt als een gemeente. De partij Algemene Waterpartij (AWP) is oppositiepartij en roept op meer metingen te doen in de Westlandse polders en die kosten meer te verhalen op de glastuinbouw.

Pleidooi voor bronaanpak

Stein van Boxmeer is hoogheemraad, zeg maar de wethouder met waterkwaliteit in zijn portefeuille. Hij vertegenwoordigt het college van onder meer BBB, CDA en VVD.  “Wat is het beoogde effect, als je in plaats van maandelijks, wekelijks water gaat meten, dan heb je vier maal zoveel kosten. Ga ik vier keer zoveel lekkages in kassen vinden? Ik hoef niet nog meer te bewijzen dat kassen lek zijn. Als ik met meer metingen meer overtreders kan pakken, is dat mooi, maar in ons coalitieakkoord hebben we toezicht en handhaving al opgevoerd.”

Hij pleit voor een bronaanpak, met ook een rol voor bijvoorbeeld afzetorganisaties. “Ook actoren in de keten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Je kunt je bijvoorbeeld ook afvragen wat een veiling doet met deze gegevens. Wat vinden bijvoorbeeld andere tuinders in die polder dat die nu vervuild is?”

Moet een afzetorganisatie een teler straffen? Of moet een teler zijn teeltcertificaat verliezen? Boxmeer vindt dat partijen in ieder geval over hun rol moeten nadenken.

Sierteler of groenteteler?

Van Boxmeer wil niet zeggen of de tuinder, die recent een lozing erkende, een sierteler is of een groenteteler. Dat zou ook niet moeten uitmaken. “In het algemeen kun je zeggen dat het aantal middelen in sierteelt hoger dan in vruchtgroente, maar er zijn niet persé meer lekkages. Dat heeft te maken met het feit of een kas echt lekvrij is.”

Glastuinbouw Nederland vindt het een goede zaak dat de overtreder is opgespoord. “De sector werkt hard aan verbetering van de waterkwaliteit. Het gedrag van een zo’n bedrijf werpt een grote smet op die inspanningen en is funest voor de beeldvorming. Dit incident kent dan ook alleen maar verliezers: de waterkwaliteit, het imago van de glastuinbouw en van het Westland en de ondernemer zelf.”

Glastuinbouw Nederland werkt met Delfland aan bewustzijnscampagnes. “Maar voor het aanpakken van bewuste overtreders zijn we afhankelijk van het bevoegd gezag. Het is dan ook goed dat de controles steeds meer risicogestuurd plaatsvinden, zodat de ‘rotte appels’ worden aangepakt.”

Glastuinbouw steunt meer toezicht

Glastuinbouw Nederland kan een verdere aanscherping van de controles ondersteunen. “De mate van controle moet afgestemd zijn op het te behalen doel: een goede waterkwaliteit. En als dat betekent dat controles moeten worden opgevoerd, dan ondersteunen we dat.”

AWP wil die extra kosten deels verhalen op de glastuinbouw. “Wat toezicht en handhaving betreft, is de glastuinbouw niet anders dan andere sectoren. We zien dan ook geen reden om hiervoor via de waterschapsbelasting meer kosten op de sector te verhalen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin