Doorgaan naar artikel

‘Deflatie geeft inflatie ’

Het aantal boeren en tuinders in Nederland is de laatste vijftig jaar sterk afgenomen. De voedselproductie is wel gegroeid. Dat is een enorme productiviteitsstijging.

Kijk je naar de supermarktketens dan kun je vaststellen dat er de laatste vijftig jaar nauwelijks iets is veranderd. Van een hogere productiviteit is geen sprake. De prijs die een teler ontvangt voor zijn producten stijgt al decennia niet. Liggen deze in je winkelwagentje, dan is de prijs wel fors hoger.

Kostprijs loopt op

Mijn toeleveranciers hebben jaarlijks te maken met hogere loonkosten, die berekenen ze door aan mij. Mijn eigen medewerkers worden ook duurder. Hierdoor, maar ook omdat ik aan de inputkant door wet- en regelgeving geen enkele speelruimte meer heb om te besparen en mijn administratiekosten oplopen, loopt mijn kostprijs op. Aan de afzetkant ben ik echter overgeleverd aan de wolven van de vrije markt.

Steeds hogere eisen

We kunnen onze kostenstijging niet doorberekenen door de wijze waarop door regelgeving de markt is geordend. Sterker, de huidige marktordening zorgt voor steeds hogere producteisen voor certificering, verpakking en kwaliteit.

De huidige marktordening zorgt voor steeds hogere producteisen voor certificering, verpakking en kwaliteit

Deflatie

Onze producten verbeteren, maar de betaling blijft gelijk. Dat is deflatie. Dat dwingt tot inflatie, ofwel grotere bedrijven. Groeien moet om hogere kosten te compenseren en om qua inkomen gelijke tred te houden met de samenleving.

Flinterdunne marges

Je zet steeds meer vermogen op het spel, zonder dat er een evenredige winsttoename tegenover staat. De marge is inmiddels zo flinterdun dat de minste tegenslag een negatief resultaat oplevert. Voor veel boeren is dat niet vol te houden. De burger wil kleinschalige bedrijven, maar steunt wel een beleid en een markt die leiden tot het laten stoppen van boeren. Dat geeft juist schaalvergroting.

Hogere beloning

Meer bedrijfsrisico moet vergoed worden met een hogere beloning. Als retailers niet goedschiks met een jaarlijkse prijsverhoging komen, dan maar kwaadschiks: dan moet de overheid ingrijpen met wetgeving.

Beste retailers, voor jullie een goede reden ook te werken aan de productiviteit.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin