‘Ja maar, gaan we hier de wereld mee voeden?’ is de dooddoener waarmee uiteindelijk elk natuurvriendelijk teeltsysteem om de oren wordt geslagen. Als we allemaal biologisch zouden gaan telen, zouden we dan 8 miljard buiken kunnen vullen? Als we allemaal van een voedselbos zouden moeten eten…?
Nederland laat zich er graag op voorstaan wereldkampioen tuinbouw en landbouw te zijn. Dat National Geographic ons een paar jaar geleden in die claim bevestigde, met beelden van de hoogtechnologische glastuinbouw en gerobotiseerde melkveehouderij, daar genieten we nu nog van na: This tiny country feeds the world. Mooie Holland-promotie? Of een gevaarlijk frame?
Want geen enkele boer of tuinder voedt de wereld. Nederland voedt niet de wereld. Nederland voedt niet eens Nederland. Als morgen de grenzen potdicht gaan, zouden we nog niet direct verhongeren. Maar het zou wel armoe troef zijn in onze schappen en in onze buiken.
Ondernemersbeslissing
Dat er telers zijn die omschakelen naar biologisch of terugschakelen naar ‘regulier’, is hun goed recht. Als iemand besluit een voedselbos aan te planten, al dan niet met het idee daar op enige termijn de kost mee te kunnen verdienen, dan is dat een volledig vrije ondernemersbeslissing. Daar heeft ‘de wereld’ niks mee te maken.
Dwars tegen alle polarisatie in is er, in de zoektocht naar een goed functionerend en voor de planeet dragelijk voedselsysteem, het laatste jaar meer ruimte voor het zoeken naar wat we delen. In plaats van elkaar de maat te nemen. We delen de verantwoordelijkheid voor elkaars welzijn en voor het welzijn van ons aards ecosysteem. De een noemt dat goed rentmeesterschap, de ander noemt het true value. De een vult dat in met een streven naar de hoogste productie in kilo’s tomaten per vierkante meter. De ander in mooi en sociaal en biodivers.
Zo lang die uitersten en alles wat er tussen zit elkaar respectvol en open blijven bevragen en kennis blijven delen met elkaar, zal de optelsom van al die welgemeende inspanningen niet alleen de buiken vullen, maar ook de geesten. En mogen we met een gerust hart hopen op een gelukkig nieuw jaar.