Doorgaan naar artikel

‘De waterleidingmaatschappij is aansprakelijk gesteld’

“Ik heb niets te melden”, zegt Huub in ’t Zandt in Meerlo gekscherend, maar dat blijkt erg mee te vallen. Tot half januari rooit hij zijn peen die niet onder stro zit en daarna komt de onderdekkersteelt aan de beurt.

Op de onderdekkers ligt per hectare gemiddeld zo’n 50 ton stro en die was dit jaar circa 20 euro per ton goedkoper dan vorig jaar. “Dat scheelt dus 1.000 euro per hectare. Dat zijn toch mooie kostenbesparingen.” Mocht de vorst toch nog invallen dan wordt de niet afgedekte peen gerooid en in de koelcel gezet.

Folie nog leggen

Gezien de relatieve warmte en de vochtige omstandigheden werd er nog geen folie over het stro gelegd. “Dat doen we pas als er vorst van minimaal -5 graden wordt voorspeld of bij een langdurige vorstperiode. We zijn in het leggen van folie inmiddels zo bedreven dat we in een dag heel wat hectares onder kunnen stoppen.” Om daarvoor voldoende ruimte te hebben, werden er inmiddels wel bedden tussenuit gerooid.

Productie stijgt nog

Door de temperatuur groeien er dagelijks nog kilo’s bij. “Het percentage C-peen neemt geleidelijk wat toe, ondanks dat het loof al voor 50 procent bruin is verkleurd.” Enkele afnemers klaagden over te lange peen. “Ook dat is een signaal dat de kilo’s er wel zijn, maar als een schaaltje 24 centimeter is en de peen 26 centimeter, tja, dan past dat nou eenmaal niet zo goed. Ik schat de productie op 10 procent meer dan bij het rooien een maand geleden op hetzelfde perceel.” Alle peen wordt verkocht door telersvereniging Fossa Eugenia. In de periode voor Kerstmis was sprake van een piek in de vraag tegen nette prijzen. “En de kwaliteit is prima, we hebben op dit moment niets te klagen.”



De rassen zijn Maestro en als laatste Nairobi, maar hij probeerde ook twee nieuwe rassen van Bejo uit. “Dat zijn Norfolk en Natuna. Norfolk haalde wat minder kilo’s dan Nairobi, Natuna is een verbeterde Maestro, die was wel heel goed.”

Wateroverlast

Een hoek van een perceel moest In ’t Zandt laten staan, door wateroverlast. “We zijn daarover met de waterleidingmaatschappij in conclaaf. In september is daar een leiding gesprongen en is er veel water extra op die hoek van het perceel terecht gekomen. De peen is dus blijven staan als bewijsmateriaal. Er zit veel cavity spot in die hoek en de wortels hebben rotte punten. Ik dacht eerst dat het wel mee zou vallen, maar toen we aan het rooien waren, viel het juist tegen. De waterleidingmaatschappij is aansprakelijk gesteld, maar ik heb nog niets van ze vernomen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin