De hittegolf van vorige week heeft het koude voorjaar en de natte zomer nog niet doen vergeten, bij Raspberry Maxx.
Half juni was Henny van Bergeijk van Raspberry-Maxx in Meijel nog optimistisch. Oké, die regen van de laatste weken deed de teelt geen goed, maar zodra het weer om zou slaan, stond niets in de weg voor een mooi frambozenseizoen.
Het pakte echter anders uit, met aanhoudende regen en tussendoor zware buien. Hagelbuien trokken dichtbij over: die definitieve klap bleef ze bespaard. “We hebben van alles geprobeerd om waterschade te voorkomen. We hebben de sloten nog eens schoongemaakt, maar het heeft niet geholpen. De planten stonden te lang met hun voeten in het water. Er hingen voldoende frambozen aan en de planten zagen er toch nog goed uit. Dan hoop je dat het goed zou kunnen komen. Maar de rijpende vruchten vroegen teveel energie. Uiteindelijk konden we door veel wegval maar een week wat aan de handel leveren. Dan heb ik het over de zomerframbozen. Die zijn wat zwakker dan de herfstrassen.”
In potten mag niet
Raspberry-Maxx teelt biologisch, dus de frambozen staan in de grond. In potten telen mag niet. “Hadden ze in potten gestaan, dan was de schade zeker minder geweest. Nu was er niets aan te doen. Ook al staan ze onder regenkappen; het water stroomt over het hele oppervlak. Ook van onze groente- en bloementuin oogstten we niet veel. Dat laat zien hoe kwetsbaar je bent.”
Herfstframbozen met groeiachterstand
De herfstframbozen hebben een groeiachterstand van drie tot vier weken. “Die gaan het wel redden. Vandaag hebben we daar de eerste frambozen van in onze winkel. Nu moeten we even aanzien of we voldoende kunnen oogsten voor levering aan de handel. Zal de productie doorzetten, of missen de planten toch de nodige energie? Ook is het de vraag of ze volgend jaar zullen overleven. We hopen in september en oktober nog een staartje in een goede productie mee te pakken, maar het zal sowieso minder zijn dan andere jaren, want de planten zijn kleiner dan gebruikelijk. “
THEO BRAKEBOER