Volgens ABN Amro is de strijd om agrarische robots losgebarsten. De bank licht die uitspraak uitgebreid toe in een rapport.
Volgens berekeningen van de bank verdrievoudigt de Nederlandse agritechmarkt van € 715 miljoen in 2020 naar € 2,5 miljard euro in 2030. Onder ‘agritech’ vallen in dit geval naast veldrobots ook, drones, melk- en voerrobots en aanverwante hardware en software voor data-analyses, maar vast staat dat, na een lange aanloop, de eerste veldrobots nu ook echt verkocht worden.
Aanjagers
Belangrijkste aanjagers zijn de coronacrisis (tekort aan arbeid(smigranten)) en de noodzaak en/of wens om duurzamer voedsel te telen. Nederlandse telers kunnen momenteel kiezen uit zo’n 15 commercieel beschikbare veld- en oogstrobots die dit jaar op de markt zijn of komen in Europa. Het gros is bedoeld voor mechanische onkruidbestrijding en daarna volgt een groep robottrekkers en werktuigendragers die meer universeel inzetbaar zijn.
12 veldrobots verkocht in Nederland
Voor zover bekend zijn er momenteel 12 veldrobots verkocht in Nederland. Het Franse Naïo Technologies verkocht tot dusver de meeste (ook wereldwijd), gevolgd door AgroIntelli uit Denemarken. Het eveneens Deense FarmDroid verkocht hun eerste FD20 zaai- en wiedrobot afgelopen jaar in Nederland. Dit jaar komen maar liefst zes Nederlandse robots op de markt waaronder de Sparter asperge oogstrobot van Cerescon.
Meer vertrouwen nodig voor echte doorbraak
Voor een echte doorbraak is (meer) vertrouwen in de techniek nodig. Vertrouwen dat een robot zonder toezicht doet wat ie moet doen en geen planten weg schoffelt of anderszins beschadigt. Vertrouwen dat er mét menselijk toezicht al wel is. Wat dat betreft vormt de coronacrisis ook een hindernis, want beurzen en velddemonstraties waar fabrikanten kunnen laten zien wat hun robots echt kunnen, waren en zijn er niet. Wellicht dat de Boerderij van de Toekomst en ontwikkelingen zoals strokenteelt het vertrouwen en de adaptatie verder gaan versnellen.