Meer dan driehonderd onderzoekers van over de gehele wereld hebben de genen van de tomaat in kaart gebracht. Dit geeft inzicht in de historie van de huidige tomaat en biedt tegelijk mogelijkheden voor preciezere veredelingstechnieken.
Mogelijk hebben het ontstaan van de tomaat en het uitsterven van de dinosaurus eenzelfde oorzaak. Tussen 50 en 90 miljoen jaar geleden gingen de nachtschadeachtigen, waartoe de tomaat behoort, opeens het eigen erfelijk materiaal verdrievoudigen. Niet toevallig valt dit in dezelfde periode als toen de dinosaurus uitstierf, zo’n 60 miljoen jaar geleden.
Het onderzoek naar de genetische oorsprong van de tomaat heeft een enorme stap gezet met het in kaart brengen van het erfelijk materiaal. Het Tomato Genome Consortium, een wereldwijd samenwerkingsverband van wetenschappers op het gebied van plantengenetica, heeft vorig jaar in het wetenschappelijk tijdschrift Nature de genenkaart van de tomaat gepubliceerd. Nederlandse onderzoekers van het Centre for BioSystems Genomics, biotechnologiebedrijf Keygene, onderzoeksinstituut Plant Research International en Wageningen Universiteit hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek. René Klein Lankhorst van Wageningen Universiteit zegt dat de Nederlandse inbreng vooral van belang is geweest bij het basisonderzoek, waarbij al het erfelijk materiaal (DNA) van de tomaat is ontrafeld en in de goede volgorde is gelegd.
Voordeel van overtollig DNA
Aan de hand van de op die manier verkregen DNA-volgorde zijn analyses gemaakt over de oorsprong van de huidige tomaat. Die oorsprong ligt 50 tot 90 miljoen jaar achter ons. Onderzoeker René Klein Lankhorst van Wageningen Universiteit legt uit dat planten onder extreme omstandigheden – zoals de inslag van een meteoriet, die de aarde voor langere tijd verduistert – zichzelf kunnen beschermen door hun erfelijk materiaal te vermenigvuldigen. In dit geval gebeurde dat door het DNA te verdrievoudigen. “De planten hadden daardoor wel een extra ballast van erfelijk materiaal. Maar dat nadeel had ook een voordeel, want ze konden als het ware met het overtollig DNA gaan experimenteren. En daardoor zijn eigenschappen ontstaan die we nu nog steeds kennen in de tomaat: een opvallende kleur, een hoog suikergehalte en de afwezigheid van gifstoffen.”
Reden daarvoor was mogelijk dat de planten zich het best konden handhaven als de zaden zich verspreidden via dieren die de vrucht aten. “Daarvoor moest de vrucht echter wel herkenbaar zijn en smakelijk.”
Het merendeel van het miljoenen jaren geleden toegevoegde DNA is inmiddels al lang weer verdwenen uit
het genoom van de tomaat.
Zaailing snel beoordelen
In 500 jaar weinig veranderd
De tomaat is zo’n 500 jaar geleden door de Spanjaarden naar Europa gehaald. Toen was het een vruchtje met de omvang van de huidige cherrytomaat. In genetische aanleg verschilt de tomaat van toen nauwelijks van de huidige gecultiveerde tomaat, zo blijkt uit het onderzoek. “Het verschil is maar 0,6 procent”, zegt Klein Lankhorst. “Dat hebben we in vijf eeuwen met veredelingstechnieken teweeggebracht. Ik denk dat door kennis en technieken die we nu hebben, het verschil sneller groter kan worden.”