Arjen Bevelander in Achthuizen is door zijn Chinese kool ‘heen’, in week 6 ging de laatste partij de deur uit. Daarmee kwam er een einde aan een seizoen wat al met al niet al te best was, constateert hij.
De eerste 12 weken vanaf het begin van de oogst (in week 20) waren gewoon onder de maat. Daarna knapte het op, met kwalitatief heel behoorlijke kool. Wel verliep de afzet wat stroef, waardoor er meer kool de bewaring in moest dan eigenlijk de bedoeling was. “We hadden wel kool naar binnen gehaald die niet te snel was gegroeid, dus kwalitatief zat het wel goed. Het probleem was dat de cel voller moest dan goed was. Ik was er daardoor vooral bezorgd over dat de celtemperatuur in het begin te lang te hoog zou blijven. Dat probeerde ik te voorkomen door de temperatuur in het begin zo laag mogelijk te houden. Achteraf bezien had de temperatuur na de verdamper toen iets hoger moeten blijven.” Bevelander verkoopt zijn Chinese kool tegen vooraf afgesproken prijzen. “Met een goede kwaliteit heb ik meer kolen te verkopen, mindere kwaliteit betekent meer schoningsarbeid en meer productverlies.”