Doorgaan naar artikel

‘De teeltwisseling is precies goed gegaan’

De kassen van auberginekwekerij Gebroeders Van Duijn in Steenbergen lagen er vorige week al weer mooi schoon en wit bij. “Je denkt soms dat je het deze keer niet gaat redden, maar het is precies goed gegaan”, zegt Luuk van Duijn.

De teeltwisseling is altijd een hectische tijd met onverwachte dingen: er gaat wat stuk tijdens het ruimen of je komt wat tegen wat al langer stuk is. “Gelukkig hadden we dit jaar weinig onvoorziene zaken.”

Persleiding ondergronds

Wel is tijdens de teeltwisselingsperiode het een en ander aangepast. Zo is in een van de twee kassen een nieuwe PE-persleiding van de substraatunit naar de kranensets aangelegd. Deze is onder de grond gelegd via ondergrondse boring. De oude leiding lag nog bovenin de kas. “De temperatuur van het druppelwater varieert dan sterk. Dat kan tot overmatige wortelgroei leiden. In deze kas hadden we er dit jaar veel last van.

De andere kas is vorig jaar gerenoveerd, waarbij de persleiding onder grond is gegaan. Daar was crazy roots veel beter beheersbaar.” Ook in de oudere kas zijn de druppelleidingen en stekers meteen vervangen.

Met grote waterbuffer geen leidingwater nodig

Een andere klus die tijdens de teeltwisseling gedaan moest worden, was een verbinding aanleggen tussen het nieuwe en oude bassin. Het nieuwe bassin (30.000 m3) is afgelopen zomer aangelegd, maar voor de koppeling met het bestaande bassin (10.000 m3) moest dit eerst leeg zijn. De verbindingsleiding is onder de weg door geboord.

Je weet dat bladluis als eerste komt

“Al het regenwater komt in het oude bassin. Dat blijft constant vol staan. Wat over is, pompen we naar het nieuwe bassin en pompen we weer terug als het peil in het oude bassin zakt.” Met een capaciteit van 40.000 m3 op 8,5 hectare is de watervoorziening sterk verbeterd. “Zelfs met een droogte als dit jaar zou dit voldoende moeten zijn en hoeven we geen leidingwater meer toe te voegen.”

Chemisch opstarten blijkt goed voor aubergineteelt

De vorige teelt is behoorlijk schoon geëindigd. “Er zat alleen een beetje groene perzikluis, maar we zagen geen wittevlieg of trips.” Tijdens de teeltwisseling is een keer met formaline gefogd en een keer apart met Decis. De verwachting is dat er weinig ongedierte over is gebleven. Desondanks start Van Duijn met 3 rondjes Vertimec. Met het inzetten van de natuurlijke vijanden wacht hij tot de eerste bladluis is bestreden.

Zo’n nieuw ras is natuurlijk best een uitdaging voor komend seizoen

“Je weet dat bladluis als eerste komt. Daar druppelen we dan nog Plenum tegen. Pas daarna beginnen we met het inzetten van Macrolophus. Ik vind het een te groot risico om meteen helemaal biologisch te starten. We doen het al een aantal jaren op deze manier. Deze strategie lijkt toch het beste, want we hebben de plagen zo goed onder controle.”

Nieuw ras, nieuwe uitdaging

Op 5 december komen de jonge planten op de tuin. Op het overgrote deel van het areaal bij Gebroeders Van Duijn (totaal 25,2 hectare) staat dit jaar op alle 3 locaties het nieuwe ras Tracey, op onderstam Kaiser. Alleen in Oosterland komt nog een afdeling met het ras Rosheen te staan.

“Zo’n nieuw ras is natuurlijk best een uitdaging voor komend seizoen, al hebben we hem al wel in de proeven gehad.” De eerste indruk is in ieder geval goed. “Ik ben al 2 keer bij de plantenkweker geweest. De planten zijn mooi gelijk, hebben een donkere kleur en zijn krachtig.” De planten worden op een dichtheid van 1,5 per vierkante meter geplant waarop 3 stengels per plant worden aangehouden.

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luuk van Duijn

auberginekweker

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin