Niet alleen in ons land houdt men van verse groenten. Hoewel veel mensen gezonder zouden kunnen eten, zie je overal jaarrond vraag naar vers.
Mijn werk brengt me naar vele landen. Interessant is dat in sommige landen in de winter belicht wordt geteeld, in zuidelijker landen gewoon met natuurlijk licht. In beide gevallen kunnen er goede resultaten worden behaald. Wel is het even omschakelen als je uit een Ferrari in een Volkswagen stapt. Maar beide brengen je naar de bestemming.
Goedkoop Spaans product
Voorheen was de prijs van groente een ondergeschoven kindje. Het mocht niets kosten. Als voor onze Nederlandse tomaten en komkommers het seizoen klaar was, kwamen er goedkope Spaanse producten in het schap. Als je smaak niet belangrijk vindt, is dat een goede optie. Maar tegenwoordig is het hele jaar Hollands vers beschikbaar.
Hollands vers is het hele jaar beschikbaar
Toen de energieprijzen plotseling de pan uit vlogen, maakten we een pas op de plaats. De lampen gingen niet meer aan. Nu de grootwinkelbedrijven gezien hebben dat ze wat misten, besloten ze toch maar voor zekerheid te gaan. Ze durven contracten aan te gaan voor hogere prijzen, dus ook in de winkel. En zo werkt de economie. Uiteindelijk betaalt de klant toch de rekening voor hogere kosten.
Prijs telt niet
Als ik in een winkel in het buitenland ben, ben ik soms verbaasd over de prijs die mensen betalen voor groente, zelfs in landen waar het eten van groente geen gewoonte is. Maar ook in ons land zie je dat er steeds minder naar de prijs gekeken wordt en de trostomaten of de komkommer standaard in het winkelwagentje worden gelegd.
Op school leren de kinderen al vroeg dat je naar de Nutri-Score moet kijken op het product van A tot E. Deze generatie zal bewuster zijn bij de aankoop van voedsel. Wij moeten dus overal een groene A op zetten. Want wie wil nou niet gezond blijven?