Doorgaan naar artikel

De Nederlandse sla raakt op

De slatelers zijn een petitie gestart uit zorg om de beschikbaarheid van Nederlandse sla. “Ook voor bewustwording in de keten tot aan de consument”, zegt initiatiefnemer Ulko Stoll.

Op www.deslaraaktop.nl kan iedereen terecht die zich ook zorgen maakt om de Nederlandse bladgewassen. Terwijl de teeltomstandigheden er niet makkelijker op worden, raken de telers in Nederland jaar op jaar goed werkende gewasbeschermingsmiddelen kwijt. “Er was al het verbod op zaadcoating. En volgend jaar verdwijnt Movento”, schetst Ulko Stoll van Vollegrondsgroente.net. “Tegen luis hebben we wel alternatieve oplossingen in onderzoek, en die doen wel iets maar nog te weinig.”

Keten kent luizenprobleem in sla niet

Als Stoll het over ‘we’ heeft bedoelt hij de Nederlandse bladgewassenteler die zich verenigen in Bladycol. Die financieren samen de PPS Duurzame Bladgewassen en Vollegrondsgroente.net begeleidt dat onderzoek. “De maatschappij en de politiek vragen om meer duurzaamheid. Maar is men zich onvoldoende bewust van wat dat in de praktijk met zich meebrengt?” Stoll ziet dat zelfs de directe afnemers, zoals de groentesnijderijen en de supermarkten, nauwelijks op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de luizenproblematiek in de teelt van ijsbergsla.

Geen economisch probleem, wel een zorg

“Vandaar dat we al een tijdje bezig waren met een leaflet, om dat uit te leggen. En sinds gisteren dus ook met de petitie. Om het nog wat zichtbaarder te maken, zoals twee jaar geleden ook met de problemen in de spruitenteelt.” Niet zozeer omdat het een economisch probleem zou zijn. De sla wordt alleen maar duurder verkocht als er minder is en telers kunnen ook wel wat anders gaan telen, schetst Stoll. “Ze geven ook al aan dat ze minder sla gaan zetten. Maar ze voelen tegelijk een intrinsieke motivatie om te willen blijven zorgen voor gezonde Nederlandse sla en andere bladgewassen. Een maatschappelijke opdracht.”

Meer tijd nodig om te vergroenen

Vanuit dat gevoel van verantwoordelijkheid laten ze nu weten dat voor het kunnen blijven telen en leveren van dat duurzame product, ze ook tijd nodig hebben om die nieuwe groene teeltschema’s met groene middelen op orde te krijgen. De petitie loopt nog tot in september. Het is de bedoeling om dan de handtekeningen aan te bieden aan de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin