“We hebben een paar mooie lichte maanden achter de rug waardoor er veel vruchten zijn gezet en er veel groei is geweest. Maar de plant loopt nu behoorlijk op zijn tenen”, zegt Jan Zeinstra van Greenhouse Dili in Berlikum.
De plantbelasting (vleestomatenras Rebelski) is nu 50 tot 55 tomaten bij een gemiddeld vruchtgewicht van 300 gram per vierkante meter bij de oogst. “Doordat de planttemperatuur lange tijd boven de ruimtetemperatuur lag, is alle energie naar de vruchten gegaan.” Hij hoopt dat het gewas de komende tijd wat bij zal trekken. Op 3 september heeft hij de kop uit de planten gehaald om in de eerste week van november de laatste te plukken. “We gaan ze natuurlijk laten afrijpen zodat we geen piek in de aanvoer krijgen en we geen risico lopen met de kwaliteit.” Hij snoeit de laatste trossen in principe ook op 4 vruchten. “Maar de dames kijken bij iedere plant of hij dat aankan.”
Watergift iedere dag anders
In productie loopt hij nog 1,5 kilo per vierkante meter achter op vorig jaar, maar hij verwacht dat grotendeels in te lopen. “De laatste loodjes zijn heel belangrijk. Er moet nog 15 tot 16 kilo per meter afkomen. Dat vraagt nog veel aandacht.” Zo is de watergift iedere dag weer anders. Als de mat nog niet 12 procent is ingeteerd stelt hij de eerste druppelbeurt van 9 uur uit. Maar rond 10.30 uur wil hij wel drain hebben op dagen dat de zon kan doorkomen. Op een mooie dag geeft hij rond 18 uur de laatste beurt en soms om 23 uur nog een nachtbeurtje. “Ik wil minimaal 20 procent drain hebben om ongelijkheid tussen de matten te voorkomen.”
Luchtvochtigheid bepalend
Om het gewas te laten herstellen, teelt Zeinstra nog koel. De voornacht staat ingesteld op 13,5 graden (ventilatie) en vanaf 5 uur bouwt hij op naar 17 graden en vanaf 12.30 uur naar 21 graden. De klimaatregeling wordt vooral bepaald door de luchtvochtigheid. De ventilatietemperatuur staat dicht op de stooklijn. Door een dip in de stooktemperatuur (15,5 graden) gaan de ramen ’s morgens eerder open. De minimumbuis van 35 tot 40 graden gaat overdag aan als de rv boven 75 procent komt. Normaal komt hij ’s nachts pas om 4 uur erbij, tenzij de rv na 00:30 uur boven 93 procent ligt.
Gezond gewas
Het gewas is nog erg gezond. Botrytis valt reuze mee en meeldauw komt niet voor doordat het ras tolerant is. Toch is Zeinstra wat ontstemd. “We hebben tijdens dat hete weer neusrot opgelopen vooral bij het betonpad, soms wel twee tot drie vruchten per tros. Daar ben ik wel ziek van. Een kwestie van te weinig water hoewel we 3,8 keer de instraling gaven. Maar twee planten per vierkante meter is natuurlijk wel ruim.” Plagen zijn geen probleem. Macrolophus is volop aanwezig. “Hopelijk krijgen ze geen klapkonten met dat vochtige weer.” Tegen rupsen heeft hij begin september nog een keer met Altacor gespoten. “We moeten zuinig zijn op dat laatste blad.” Er hangen nog 16 bladeren per stengel. Per tien dagen wordt er nu bladgesneden. Hij oogst nog steeds twee keer per week de hele kas. ”We plukken ze op middelkleur zodat ze mooi rood bij AH liggen.”