“Door de donkere dagen in november en december groeiden de bladgewassen in deze winterperiode niet makkelijk”, zegt biologische teler Gert van Brakel in Sint-Annaland.
Op 1,4 hectare en een huurtuin van 2,6 hectare worden in de winter biologisch kropsla, paksoi, veldsla, Romaanse sla en eikenbladsla (groen) geteeld. Vanaf eind september tot begin maart worden twee keer peer week steeds kleine oppervlaktes (400 m2) met sla, paksoi en Romaanse sla geplant. “Waar we in de eerste ronde sla planten, planten we in de tweede ronde paksoi. Dit doen we niet alleen vanwege de vruchtwisseling maar ook om schimmelziektes tegen te gaan, omdat we sla natter telen en paksoi droger.”
Bladgewassen knappen op
“De kropsla begint net als alle andere bladgewassen op te knappen van het donkere weer vanaf oktober met veel regen. De sla heeft een ‘slechte onderkant’ door Botrytis en Rhizoctonia. Nu de dagen weer lengen, zien we dat terug in de groei. Met de sla halen we weer het gewenste kropgewicht van 250 tot 300 gram. De afnemers wilden 200 gram en zwaarder, maar dat haalden we met moeite.”
De biologische teler oogst mooie kroppen sla. Van de sla die begin maart wordt geplant, zal de laatste oogst in de tweede week van mei zijn.
Paksoi veel last van Rhizoctonia
Ook bij paksoi worden de gewassen beter en sterker. “In paksoi hebben we veel last van Rhizoctonia. Het was nog nooit zo erg als dit seizoen. Maar als de planten een zwakke groei hebben, worden ze makkelijk door zwakte parasieten aangetast.” De bestrijding van schimmelziektes is in de biologische teelten lastig. Eventueel kan er met plantversterkers worden gespoten om de plant zo sterk en weerbaar mogelijk te maken. “Je maakt met een bespuiting het gewas ook weer nat, wat een nadeel is. We proberen zo luchtig mogelijk te telen. In drie afdelingen hebben we ventilatoren hangen, die we kunnen laten draaien, en anders zetten we de luchtramen een kiertje open.”
Zonder hartvulling geen gewicht
De Romaanse sla groeit meer opgericht dan kropsla. “Als het te donker is, groeit er geen hart in de klein krop en hebben we geen gewicht. Als er geen hart in de krop komt, halen we met alleen los blad de 100 gram niet.” De Romaanse sla is gevoelig voor ‘rand’ (glazigheid). “Daar hebben we vooral in januari door de wisselende weersomstandigheden problemen mee gehad.”
Biologische afbreekbare folie
In de laatste week van december is groene en rode eikenbladsla geplant. Het gewas is goed weggegroeid. De eikenbladsla wordt in week 11 geoogst.
De slasoorten worden in een biologische afbreekbare folie met microperforatie geteeld om de grond af te dekken tegen onkruidgroei. “Met de trekker leggen we het folie en de plantgaten maken we er met een nokkenroller in.”
Onkruid wieden onderschat
In oktober en november is spinazie gezaaid op bedjes van 80 cm breed. “Het is redelijk goed opgekomen.” Een deel ervan is al geoogst. Tot week 11 wordt het andere deel geoogst. Dat gebeurt met een kleine oogstmachine, die de spinazie afsnijdt en vervolgens op een band afvoert. “Het verwijderen van onkruid hebben we onderschat. Het handwerk heeft veel meer uren gekost dan gedacht.”
De eerste planting van veldsla eind oktober had veel uitval door Botrytis op de pootjes. De laatste planting was in de derde week van november. De oogst hiervan is 1 maart klaar. “We hebben met 1 kg/m2 redelijk veel kilo’s geoogst voor een winterteelt veldsla. De kwaliteit is goed.”
De winterpostelein die eind oktober is geplant, is in december al één keer geoogst en wordt waarschijnlijk in week 10 voor een tweede keer geoogst.
Voorjaars- en zomerteelten
Tot 6 maart wordt er iedere 10 dagen sla, paksoi, rode eikenbladsla en Romaanse sla geplant. Voor de zomerteelten worden 8 maart de eerste komkommers geplant, zowel de gewone als snack. De plantdatum van de chilipepers is 28 februari. De 2.500 m2 losse tomaten worden 5 maart geplant.
Auteur: Harry Stijger