Hoewel het me niet meer opvalt, zie ik elke dag een groot embleem met de tekst ‘Beste Universiteit’ aan de gevel van ons gebouw. En als ik even wat beter oplet, dan zie ik op bijna alle gebouwen op de campus staan hoe hoog we scoren op ranglijsten.
Iedereen kent wel ranglijsten: waar vind je de beste aanbiedingen en natuurlijke van de vele sportcompetities. In de wetenschap bestaat een academische ranking, ook wel de Shanghai Ranking genaamd. Hierop staan 1.200 universiteiten wereldwijd gerangschikt op onderzoek, citaties en internationale relaties.
In zekere zin vergelijkbaar met de medaillespiegel van de Olympische Spelen waarin nationale sportprestaties op waarde worden geschat met goud, zilver en brons. Nu vraag je je misschien af: waarom vergelijk je een wereldwijd sportspektakel met een competitie voor universiteiten?
Onze experts en onderzoekers met specifieke aandacht voor landbouw, voedsel, milieu en duurzaamheid doen ertoe
Zonder dat veel mensen het in de gaten hebben, presteert mijn kleine universiteit in Wageningen uitzonderlijk goed op dit internationale strijdtoneel. Onze experts en onderzoekers met specifieke aandacht voor landbouw, voedsel, milieu en duurzaamheid doen ertoe, waar het gaat om het aanpakken van wereldwijde uitdagingen. Dit wordt aangetoond met onze eerste plek op deze ranglijst.
Voor iedereen leuk
Uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn. Klassementen laten mensen zweten en werken om een treetje hoger te komen, zo ook in de academische wereld. Daarin worden razendsnel artikelen gepubliceerd, alsof het een eindeloze essaymarathon is.
Pieter van de Hoogenband gaf terecht aan dat voor Nederland de medaillespiegel van de Spelen niet meer leidend is. We zouden daardoor namelijk te makkelijk kunnen vergeten dat sport voor iedereen leuk moet zijn, en niet alleen voor supertalenten, en dat ongeremde prestatiedrang kan leiden tot ongewenst gedrag.
Positieve invloed van ons onderzoek
In de toekomst gaan we elkaar vast high-fives geven als we oplossingen hebben gevonden voor klimaatverandering, of als honger verbannen is. Maar ook omdat we de kleine persoonlijke overwinningen niet uit het oog verliezen. Ranglijsten zullen op basis van nieuwe indicatoren gevuld gaan worden met wat we werkelijk belangrijk vinden.
Dus, Wageningen als superster in de academische ranking, da’s mooi. Maar zoals Van den Hoogenband aangeeft, het gaat niet om plaats op de medaillespiegel. Voor ons gaat het om de positieve invloed die ons onderzoek heeft op de ontwikkelingen in Nederland en wereldwijd. Voor mij zijn dat de allermooiste verhalen